New Kids On The Block – Hangin’ Tough

Det var Jonathan, Jordan, Joey, Donnie og Danny. De var New Kids on the Block, senere NKOTB. Og de visste det ikke selv at de skulle endre popverdenen.

Bak kvintetten stod mogulen Maurice Starr, som hadde sin fortid i r&b-miljøet i New York og som bakmannen til New Edition. En gruppe som aldri satte fyr på europeiske lister og radioer, men ble enormt store på hjemmebane i Statene.

New Kids On The Block ble skapt ene og alene for å fremføre Starrs egne låter, da han søkte etter en hvit arvtaker til nettopp New Edition. Han tok også pulsen på den ny rappen og breakdance-miljøet, og hyret i 1984 inn den da femten år gamle Donnie Wahlberg som et utgangspunkt for prosjektet. Broren Mark (Wahlberg) kom deretter inn, og ikke lenge etter ut, mens brødrene Jonathan og Jordan Knight samt Danny Wood kom med i tur og orden.

Siste puslespill i kvartetten ble den bare tolv år gamle Joey McIntyre, som et påskudd for få inn en «ung Michael Jackson» blant de eldre guttene.

Debutalbumet i 1986 bar preg av likandes og typisk amerikansk tenåringspop. Og ble en dundrende fiasko. Starr måtte gå flere runder med plateselskapet for å gi de håpefulle et nytt forsøk, og han la da inn adskillig flere referanser til sin egen r&b-bakgunn på andrealbumet Hangin Tough‘ i 1988. Noe som ga kvintetten et videre og mer urbant uttrykk.

Ikke at det hjalp så veldig mye. Igjen så det til ut at få om noen brydde seg, om det ikke hadde vært for intense opptredener på kjøpesentre og et par velvillige radiostasjoner.

Balladen Please Don’t Girl maktet etter hvert å krype helt opp til en nummer 10 på Billboards Hot 100, og i overgangen fanget også MTV opp videoen til åpningssporet You Got It (The Right Stuff).

Dermed var det hele i gang.

I løpet av 1989 ble NKOTB et av USAs mest omtalte og spilte navn, og sakte om sikkert spredte både musikk – og jenteromsplakatene – seg over til Europa og Norge. Og i januar 1990 maktet om sider tittelsporet å snike seg inn på de norske singlelistene i tre små uker. Man albumet solgte etter hvert langt mer, og solgte i likhet med etterfølgeren Step By Step (sommeren 1990) riktig så bra.

I motsetning til senere boybands, ble ikke akkurat New Kids on the Block noen stjerner i Norge. Eller kanskje Europa for øvrig. I ettertid må de vel anses som et typisk amerikanske fenomen.

Men de var viktige fordi de var det første boybandet i vår tid, og skapte selve grobunnen for en rekke senere og adskillig større navn som Take That og Backstreet Boys.

Kvintetten selv var lei tenåringsstempelet allerede etter suksessen i 1990. Det gikk fire år før de igjen kom med et nytt album, da i et adskillig mer voksent terreng – og da kun med initialene NKOTB. Begge grepene senere stemplet av musikkvitere som store tabber i popbransjen, og noe senere boyband lærte mye av.

Face the Music i 1994 solgte svært lite i USA, og forble nesten ukjent utenfor Statene. Året etter la kvintetten inn årene, og medlemmene satset på solokarrierer og andre prosjekter med, så fint som det heter, vekslende hell. Donnie Wahlberg var vel den som fikk desidert mest oppmerksomhet, da han gjorde en helt grei karriere videre på lerretet.

Fra 2008 har medlemmene igjen sporadisk vært samlet, ofte på opptredener og turnéer med andre (og lett glemte) navn fra samme storhetsperiode i overgangen til 90-tallet.

Musikalsk har de hatt lite nytt å komme med, men de kom da ut med to album med The Block i 2008 og 10 i 2013. Begge med solide listeplasseringer i USA, et marked der de har beholdt en solid og nostalgisk posisjon også i dag.


NEW KIDS ON THE BLOCK

Hangin’ Tough
(Maurice Starr)
1988 CBS
Produsert av Maurice Starr
Utgitt på albumet Hangin’ Tough