Roch Voisine – Hélène

Joseph Armand Roch Voisine fra Edmundston, helt øst i Canada, skulle sørge for en 1990s mer overraskende innslag på de norske listene dette året.

Hélène var noe så sjeldent som en franskspråklig ballade fra Canada, riktignok med et par engelske strofer i refrenget. Norge var nesten det eneste landet utover de franskspråklige som snappet opp den da 27 år gamle fransk-canadieren. Men låten ble en virkelig storslager både i hjemlandet, og ikke minst i Frankrike.

Roch Voisine var utdannet fysioterapeut og en lovende ishockeyspiller, men fra 1986 startet han for alvor å slå seg opp i musikkbransjen. Hans to første album gjorde seg lite bemerket, og Voisine gjorde seg vel første bemerket som kanalvert.

Hélène ble både som låt og album hans store gjennombrudd, der spesielt franskmennene kastet seg over både ham og låten. Canadierne var noe mer tilbakeholdne, men selv om singlen på ingen måte gjorde det dårlig.

Den ble også populær i den franske delen av Belgia, før den i februar 1990 formelig hoppet over det meste av Nord-Europa og ble en fin suksess her hjemme. Utover våren ble låten liggende fine tretten uker på listene med en tredjeplass om høyeste plassering.

Alt lå kanskje litt til rette for nok en døgnflue, men Voisine hadde gode låtskrivere rundt seg og skrev også flere av sine låter på egen hånd. Norge hørte vi ham vel aldri siden, men utover 90-tallet etablerte han seg med rekke store låter og album både i Canada og Frankrike.

Da karrieren falt noe i Frankrike ved inngangen til det nye årtusenet, eskalerte karrieren til nye høyder i hjemlandet. Først og fremst gjennom tre Americana-utgivelser, som alle var bygget på gamle hits og slagere og spilt inn i Nashville – midt mellom country, pop og rock.

Det siste tiåret har han tatt det adskillig roligere på platefronten, men da var han allerede stor nok til få tildelt Canadas nest høyeste orden: Canadaordenen.

Utgivelsene hans har til sammen solgt i flere millioner i de franskspråklige landene, og hans alternering mellom engelsk og fransk har gjort Roch Voisine til en av de siste tiårenes mest kjente canadiske popnavn.


ROCH VOISINE (f. 1963)

Hélène
(Roch Voisine/Stéphane Lessard)
1989 BMG Arista
Produsert av Georges Mary
Utgitt på albumet Hélène