Snap! – The Power | Ooops Up

Snap! og deres The Power blir ofte regnet som eurodancens fødsel, men i 1990 lå ennå prosjektet nærmere klubbrytmene som hadde strømmet ut fra Londons undergrunn et par år tidligere.

Den nye house- og technobølgen var i utgangspunktet alltid for snever til virkelig å møte de store publkumsmassene, men i Frankfurt knekket et par tyske produsenter den koden.

Michael Münzing og Luca Anzilotti dro med seg rytmene som blant andre S-Express -> hadde hatt suksess med i 1988, og la på noen irriterende fengslende melodilinjer som i flere av låtene var flittig lånt fra tidligere utgivelser.

Snap! var alltid et rent studioprosjekt skapt av Münzing og Anzilotti, men utad fikk de uvurderlig oppbacking av den amerikanske rapperen Turbo B. og vokalisten Penny Ford. Produsentduoen hadde forsøkt seg med flere andre prosjekter forut for Snap!, men bare med moderat suksess. The Power ble selve gullfuglen da den kom ut på senvinteren 1990, med enorm suksess på begge sider av Atlanteren.

Flere versjoner ble innspilt, men det var først da vokalen ble spilt inn av Penny Ford – at man fikk den endelige utgaven av låten. Om utgivelsen og låten i seg selv ikke representerte noe nytt i popen, skulle den bli en inspirasjonskilde for hele tiåret. Et par-tre år senere skulle plutselig «alle» lignende utgivelser følge The Powers formel med rap i versene – og en forsøksvis god og fengende vokal i refrengene.

Selv Madonna -> fanget opp trenden med en åtte-takters rap, og førte denne inspirasjonen videre midt mellom dansegulv og pop i Vogue senere på året.

Snap! skulle også vise seg å ha langt mer å fare med enn hva man kunne forespeile seg, da oppfølgeren Ooops Up ble en nesten like stor hit. Denne var en slags reinkarnasjon av heller ukjente The Gap Bands Oops Up Side Your Head fra 1979 – hvor nettopp Penny Ford deltatt som korist.

To singler til fulgte fra Snap! i løpet av året, men da falt norske platekjøpere av lasset og man regnet vel prosjektet som nok et navn som kom, så og forsvant.

Slik ble de imidlertid ikke helt, for i 1992 tok de tyske bakmennene virkelig førersetet i dance-bølgen da man dette året ikke kunne unngå å bli revet med av rytmene og tonene til Rhythm Is a Dancer.


SNAP!

The Power
(Bento Benites/John «Virgo» Garrett III/Toni C.)
1990 BMG Arista
Utgitt på albumet World PowerOoops Up
(John «Virgo» Garrett IIILonnie SimmonsDurron ButlerPenny FordCharlie WilsonBenito BenitesRudy TaylorRonnie WilsonThe Gap Band)
1990 BMG Arista
Utgitt på albumet World Power