
En av tidenes mest underfundige utgivelser, kom fra en gruppe Oslo-baserte DJ-er. Med samplinger fra … vel, det meste i grunnen: Sørget de for tidenes første norske hits i den gryende housesjangeren.
Selv om man gjorde et forsøk på en liten miniturné, blant annet med en ung lovende Trine Rein foran mikrofonen, var Snikksnakk i bunn og grunn et rent studioforetak.
De fem guttene, eller skal vi si unge mennene, lånte flittig idéer fra britiske klubber, der man ofte blandet beats og riff med lånte fraser og stemmer. Snikksnakk tok dette bokstavelig talt til det ekstreme, og Her er det no’ muffens bestod hovedsakelig av samplede utsagn og kjente inntertiere fra en rekke norske klassikere innen film og TV – og egentlig svært lite musikk.
Navnene bak moniket Snikksnakk var Hans Erik Hansen (DJ Hanza), Stig Antonsen, Lars Petter Holte, James Ekgren (Jimmy James) og Marius Hauki, Det meste av arbeid og produksjon ble visstnok unnagjort hjemme hos sistnevnte.
Ikke alle «deltakerne» var like glade for å bli samplet inn i den tørrvittige «historien» på Her er det no’ muffens, og spesielt «Egon Olsen» ristet med flere på hodet over bruken. I motsetning til lignende (om de fantes) innspillinger utenfor landets grenser, kom imidlertid Snikksnakk fra det uten gryende søksmål i horisonten.
«Låten» ble allikevel en stor snikk-snakkis i flere kretser, og solgte usedvanlig bra til en norsk å være. Og den gjorde også skarpt blant annet på Norsktoppen. En av få house-låter som maktet å etablere seg der i flere uker.
Oppfølgeren Jada, Jada! ble noe mindre- men gjorde det allikevel helt greit. Men da et helt album – Mer Muffens – var nok grunnlaget noe for tynt. Og utgivelsen ble ikke akkurat godt mottatt blant musikk-anmelderne. Beat gikk til det skrittet å kalle dem for «De syngende housemødre»!
Snikksnakk ble lagt på hylla som prosjekt kort tid etter, og flere av medlemmene skulle fortsette å farge norsk musikk utover tiåret. Hansen/DJ Hanza fortsatte sin karriere som DJ, også utenfor landets grenser. Han fortsatte også samarbeidet med Jimmy James og Holte i D.A.C..
Spesielt ble James kjent som låtskriver og produsent senere i tiåret for navn som Zuma, Devotion, og Stig van Eijk.
Senere utover 90-tallet skulle det komme adskillig sterkere navn innen den mer teknologiske popmusikken innen dance og trance, men Snikksnakk står fremdeles som det første virkelige forsøket.
Prosjektet Snikksnakk nådde vel aldri fullt ut potensialet, men var allikevel et friskt – om kanskje noe sært – musikalsk pust tilbake i 1990.
SNIKKSNAKK
Her er det no’ muffens
(Holte/Antonsen/Hansen/Hauki)
1990 Seconhand Records
Produsert av Snikksnakk
Utgitt på albumet Mer muffens



