Bryan Adams – (Everything I Do) I Do It for You

Bryan Adams hadde ikke helt klart å følge opp den fine Heaven fra 1985, der han med Into the Fire to år senere bar ut på litt for ville veier.

Utgivelsen ble vel ikke akkurat en fiasko, men den solgte langt mindre enn den godt mottatte Reckless. Utfordringen var vel helst at Adams gikk i den berømmelige fellen å ikke ville gjenta seg selv. Det var ikke en seriøs og nesten-politisk Adams publikum ville ha, vant som man var med rett-på-sak rocken han hadde slått gjennom med.

Adams ønsket allikevel å utvikle seg selv videre og gikk i 1988 inn i studio med sin faste låtskriver-partner Jim Vallance og produsent Steve Lillywhite (U2 ⟶). Det endte i bare kaos, og Adams skrotet deretter det meste av låtmaterialet. Året etter brast også samarbeidet med Vallance, og nye impulser kom inn fra superprodusent Robert John «Mutt Lange» som takket ja til å hjelpe Adams videre.

Resultatet ble en lang innspilling på halvannet år, der albumet Waking Up the Neighbours ble utsatt minst et par ganger. Og uten at de siste låtene var helt klare, ble (Everything I Do) I Do It for You utgitt litt stillferdig i forkant av sankthans 1991.

Foruten Adams og Lange selv, hadde filmkomponist Michael Kamen en betydelig rolle som medlåtskriver. Den førende melodilinjen var hans strofer, skrevet til en av årets mer populære filmer på lerretet: Kevin Costners Robin Hood – Prince of Thieves.

I løpet av noen få sommeruker skjøt låten til topps på de aller fleste betydelige listene i hele verden – og der ble den liggende. I Norge spratt den ikke ned fra førsteplass før i november etter umåtelige sytten uker på topp. Og i Storbritannia har låten ennå rekorden med sine seksten strake topplasseringer.

Singlen solgte i anslagsvis femten millioner og er ennå dag en av tidenes aller største låter. Noe av forklaringen var kanskje nettopp at albumet Waking Up the Neighbours kom så pass seint på markedet etter låten. Men singlen solgte allikevel svært godt selv etter denne utgivelsen kom i butikkhyllene i slutten av september.

I Norge har kanskje (Everything I Do) I Do It for You blitt noe glemt i dag, men den har fått et betydelig bedre rykte i ettertid i mange andre land. Låten er innspilt senere i et utall forskjellige versjoner, og har også blitt en slags pianofavoritt for både nybegynnere og viderekomne. Det hører også med til historien at den originale musikkvideoen i dag er tatt ned fra YouTube og erstattet av en nokså grå og ordinær konsertvariant. Vi gjengir den originale fra 1991.

For de fleste andre navn og artister kunne raskt en slik suksess satt korken på døren for den videre karrieren. Men Adams maktet å hive ut flere låter fra Waking Up the Neighbours som skulle gjøre det nokså skarpt både i USA og Storbritannia.

Can’t Stop This Thing We Started svippet også innom de norske listene, mens en låt som Thought I’d Died and Gone to Heaven slett ikke gjorde det så ille på tampen av vinteren 1992.

Adams valgte ikke umiddelbart å entre studioet igjen, og satset i stedet på konserter og en kommende samleplate. Der var han tilbake i balladeland, og fikk på tampen av 1993 en ny listetopper i Please Forgive Me.


BRYAN ADAMS (f. 1959)

(Everything I Do) I Do It for You
(Bryan Adams/Robert John «Mutt» Lange/Michael Kamen)
1991 A&M
Produsert av Robert John «Mutt» Lange og Bryan Adams
Utgitt på albumet Waking Up the Neighbours