Inner Circle – Bad Boys

Sjansen for at Inner Circle skulle gå til topps i Norge var vel omtrent lik null . Og i alle fall ikke med Bad Boys. Gruppen hadde nemlig gått hvert til sitt ikke mange årene tidligere.

Det var til en eller annen klok sjel i det svenske selskapet Beat Box fanget opp både gruppe og låt, og valgte å gi denne ut som single på tampen av 1990.

Beat Box hadde opprinnelig spesialisert på å lisensiere de mange italopop-navnene i 80-årene til det skandinaviske markedet. Men innså nok at markedet var i ferd med å endre seg for lettbeinte diskotek-låter, og søkte fra starten av det nye tiåret innflytelser og navn fra helt andre musikkmarkeder.

Inner Circle hadde sine røtter fra purunge og håpefulle skolegutter helt tilbake på tampen av 60-årene. Bærende bjelker helt siden den gang, skulle bli brødreparet Ian og Roger Lewis, med vekslende stemmer bak mikrofonen.

Etter to uavhengige utgivelser på starten av 70-tallet, fikk gruppen kontrakt med Capitol. Og en viss oppmerksomhet i reggae-miljøet i USA. Et par singler maktet også noe radiospilling i land som Nederland og Storbritannia, og blant svippet låten Everything is Great fra 1979 innom britiske Top 40. Det var allikevel hjemme på Jamaica de først og fremst var populære, der Inner Circle i disse årene vokste opp som et av øystatens mest kjente navn.

I 1980 mistet de daværende vokalist Jacob Miller i en ulykke, og maktet i første omgang aldri å finne en passende erstatter. Inner Circle gikk hvert til sitt i 1982, og så i grunn ut til å være en endt i historie.

Fire år senere samlet imidlertid Lewis-brødrene sammen en ny utgave av bandet, nå med vokalisten Calton Coffie og et nokså modernisert uttrykk typisk for tiåret. Bandet fortsatte å gjøre det skarpt hjemme på Jamaica, og noe tilfeldig ble et albumspor fra 1987-utgivelsen One Way fanget opp av amerikanske Fox til deres TV-serie Cops. Et slags reality-dokumentarisk – og veldig amerikansk – show med plasserte kamera og mikrofon midt i felten.

Det er vel ikke helt utenkelig at det derfra svenske Beat Box fanget opp både navn og låt, og i løpet av senvinteren 1991 gjorde Bad Boys det meget skarpt i både Norge, Sverige og Finland. Om det var original-innspillingen fra 1987, eller en ny versjon fra 1989, som ble brukt – kjennes rett og slett ikke til.

I Norge ble låten en slags eksotisk allsang-låt som toppet Topp 10 tre uker i februar, men ble liggende inne på listene i nesten uhorvelig lange 21 uker. Og alt tydet vel egentlig på at det skulle bli med det, for det ble aldri gjort noe forsøk på å finne en oppfølger til suksessen.

Året etter kom derimot med de tilfeldighetens spill som nesten bare kan oppstå i musikkbransjen. Inner Circle var da klare med sitt fjerde album etter comebacket i 1986, og første single fra dette Back to the Bone – var ikke ukjente Sweat (A La La La La Long) som med sin sommerlige reggae ble en enda større allsangfavoritt enn Bad Boys.

Denne låten ble stor hit i hele verden, og Inner Circle hadde heller ikke noe drahjelp fra Bad Boys i de fleste av disse landene. Den hadde jo kun vært utgitt i Skandinavia!

Suksessen til Sweat førte imidlertid Bad Boys til å bli en moderat suksess i Storbritannia og USA i ettertid, nesten tre år etter utgivelsen i Norge og våre naboland. I USA ble begge låtene utgitt på et eget Bad Boys-album.

Suksessen ble fulgt greit opp av en helt egen innspilling av gode, gamle Games People Play, men Inner Circle forble først og fremst en live-gruppe som reiste verden rundt både med nye og gamle reggae-låter fra så vel egen katalog som fra andre kjente reggae-navn.

Bandet ga ut jevnlig med album helt frem til 2009, det siste tiåret stort sett rettet mot hjemmemarkedet.

Utenfor de mest innbitte rastafari-kretsene, er det de to låtene fra tidlig 90-tallet Inner Circle i dag forbindes med. Men på Jamaica er gruppen musikkhelter og regnes som bærende bjelker av reggae-musikken i fire tiår.


INNER CIRCLE

Bad Boys
(Ian Lewis)
1990 Beat Box
Produsert av Ian Lewis, Roger Lewis og Touter Harvey
Opprinnelig utgitt på albumet One Way i 1987