Julee Cruise – Falling

Julee Ann Cruise hadde bakgrunn fra barneteater og som sanglærer, da hun midt på 80-tallet ble hyret inn av David Lynch som støtte til Isabella Rosselini i hans Blue Velvet.

Samarbeidet resulterte i den mystiske og drømmende Mysteries of Love som på alle måter var toneangivende for de siste minuttene av filmen. Med på laget var filmkomponist Angelo Badalamenti, og trioen fortsatte å eksperimentere med svevende toner også etter denne filmen fra 1986.

Resultatet ble Julee Cruises egen utgivelse Floating into the Night i 1989, der Falling var der bare ett av flere spor Badalamenti skrev musikken til. Og Lynch serverte mer eller mindre mystiske – om ikke mytiske – tekstlinjer.

At utgivelsen ble forbigått i stilleste stillhet, kom vel ikke som overraskelse på noen. Men da en instrumental versjon av låten ble hentet frem som åpningstema i Twin Peaks året etter, fikk både Falling og Julee Cruise’ versjon stor oppmerksomhet.

Twin Peaks behøver nesten ingen nærmere presentasjon. Den i dag myteomspunne TV-serien kom på amerikanske TV-skjermer april 1990, og hadde premiere på NRK i november. Den ble fra første stund en stor suksess også i Norge, og NRK sendte faktisk to episoder både fredager og lørdag de første ukene.


Twin Peaks originale – og korte – åpningssekvens fra 1990 og 1991:


Hva man så var både kjent og ukjent på samme tid. Man fikk et svar på gåten rundt Laura Palmer, men samtidig fortsatte historiene fra Twin Peaks også etter avsløringen. Det sørget også for at populariteten falt i den andre sesongen av TV, som da nok ble for surrealistisk i uttrykkene for folk flest.

En annen vri var den direkte henvisningen til selve hovedtemaet, Falling, der Julee Cruise selv ble tildelt en mindre rolle i serien.

Cruise utga et album til i samarbeid med Badalamenti og Lynch, uten at dette selvfølgelig kom i nærheten av samarbeidet tidligere. Hun gikk tilbake til arbeid rettet mot og på scenen, men medvirket senere også i flere innspillinger fra andre navn. Flere av disse navn innen det mer eksperimentelle miljøet innen den elektroniske musikken.

Julee Cruise hadde slett ikke noe dårlig stemme, som man kunne overhøre både live og på et par senere studioalbum. Hun var aktiv like til hun ble syk i 2018, og valgte å ta sitt eget liv i juni 2022.

En av hennes aller siste opptredener var i den gjenfødte Twin Peaks-versjonen fra 2017, der hun opptrådde i en av seriens siste episoder.


JULEE CRUISE (1956-2022)

Falling
(Angelo Badalamenti/David Lynch)
1990 WEA
Produsert av Angelo Badalamenti og David Lynch
Opprinnelig utgitt på albumet Floating into the Night