Right Said Fred – I’m Too Sexy

Brødrene Fairbrass kom opp med I’m Too Sexy etter en episode på deres eget treningsstudio. Den var egentlig et spark bak til litt overivrige og posørvillige treningsnarkomaner, men ble et lite fenomen helt på egen hånd.

Right Said Fred var de to litt snaue brødrene var Fred og Richard Fairbrass, begge rundt de førti, sammen med gitarist Rob Manzoli. Samtlige var forholdsvis kjente musikere, som i kulissene hadde samarbeidet med en rekke kjente navn.

I’m Too Sexy var opprinnelig slett ikke tenkt som en klubblåt, men ble etter velmente tips omarbeidet til en mer dansbar sak for å selge den inn til plateselskapene. Det hjalp absolutt ingenting, og Right Said Fred valgte omsider å markedsføre og gi ut låten på eget selskap. For øvrig 1991s korteste hit i spilletid.

Spesielt i USA og Storbritannia ble den raskt et fenomen og nesten en parodi på seg selv, der den gikk skyhøyt på listene. Også i Norge gjorde låten det svært bra, selv om vi nordboere kanskje ikke helt fikk med oss selvironien som Right Said Fred stod inne for.

I de engelskspråklige landene ble uttrykket I’m Too Sexy for-et-eller-annet raskt en vanlig unnskyldning for både det ene og det andre, og frasen ble brukt av både skoleelever og politikere når man gikk litt tom for andre uttrykk – og unnskyldninger.

Låten gikk til topps i sju land, litt langt fra de 70 som Wikipedia refererer til. Og skulle i flere omganger komme tilbake på listene i både remiksete versjoner, og som bruk i andres låter. Egentlig like frem til i dag. En remiks gikk i 2007 så vidt inn på de norske listene.

Right Said Freds karriere videre ble rimelig variert, men de beholdt en liten hærskare spesielt på det tyske markedet som aldri glemte dem. Deeply Dippy gikk i 1992 helt til topps på de britiske listene, og fikk også en god del radiospilling i Norge -men kom aldri inn på VGs Topp 10-liste.

Trioen, som fra 1997 ble en ren duo med brødrene Fairbrass, fikk sin siste virkelig store låt i 2001 med You’re My Mate. Men de forlot aldri bransjen og fortsatte med utgivelser, opptredener og låtskrivere for andre navn.

Spesielt i Tyskland og hjemme hos britene har de beholdt en god posisjon som en slags entertainere, der man ennå i dag kan få se og oppleve to karer som rundt de sytti opptre med en behagelig selvironi fra scenekanten hvor de fremdeles er skråsikre på: I’m Too Sexy.


RIGHT SAID FRED

I’m Too Sexy
(Fred Fairbrass/Richard Fairbrass/Rob Manzoli)
1991 Tug
Produsert av TommyD
Utgitt på albumet Up