Roxette – Joyride

Joyride var en bragd svært få andre navn var i nærheten av på starten av 90-tallet. Roxette fikk med dette en nummer 1 for tredje året på rad.

Per Gessle hadde et mål for utgivelsen fra første stund: Å skape et sprudlende og lekent album uten innblanding bortsett fra hans vanlige medarbeidere i Halmstad og Stockholm. EMI presset på å få duoen til USA og samarbeid med datidens største låtskriver- og produsentnavn, men Roxette holdt stand.

Det gjorde nok absolutt sitt til at duoen beholdt særpreget som på denne tiden skilte den ut fra lignende popnavn. De beholdt gitarene, og de beholdt særpreget mellom Gessles litt naive og kjølige stemme – og Marie Fredrikssons nesten litt lengtende vokal.

Da singlen Joyride ble lansert i februar 1991, levde ennå It Must Have Been Love på radioene – og kontrasten kunne knapt blitt større. Låten ble kalt en genistrek av en tyggegummikule og bar rett til topps i de fleste store platelandene. Bortsett fra hos britene, som på denne tiden hadde mer tro på hjemlige helter.

I Norge toppet låten i åtte uker, albumet ble liggende som et av årets storselgere til langt utpå sommeren – og solte på verdensbasis i over 11 millioner.

Låten kom akkurat i riktig tid, før 90-tallets klubbrytmer startet å gjøre seg gjeldende for mye. Og det var først fra sommeren dette året at det formelig trillet ut store utgivelser fra både det ene og det andre navnet. Roxette fikk ha våren og forsommeren og oppmerksomheten for seg selv.

Hadde det ikke vært for en landeplage fra Bryan Adams, ville nok også neste single – Fading Like a Flower – gått til topps i USA. Selv med albumet godt selgende i Norge, maktet denne låten også å krype inn på våre singlelister. Men deretter sa det noe stopp for Roxette – i alle fall om man ser på de amerikanske listene.

Noe av grunnen til dette var ikke bare det skiftende lydbildet innen popmusikken, men også en litt uheldig – for Roxettes del – fusjon mellom EMI og Chrysalis i USA. Følgende singler ble liggende nokså upromotert, og en låt som Spending My Time oppnådde bare moderat suksess. Selv om en nummer 32 på Billboard ville ha vært svært respektabelt for alle andre nordiske navn.

Roxette la deretter ut på en stor anlagt Join the Joyride! World Tour, som pågikk fra september ’91 like til juli 1992. For en gangs skyld fikk også Norge besøk av et internasjonalt toppnavn på denne tiden, i Oslo Spektrum, og det skulle da kanskje bare mangle.

I løpet av denne turnéen spilte også Roxette inn flere låter på de underligste steder, noe som resulterte i det overraskende Tourism i august 1992. Og nok en nummer 1 i Norge med How Do You Do!.

Joyride står tilbake som Roxettes kommersielle høydepunkt. Det var en suksess som knapt kunne overgås. Ved neste studioutgivelse måtte duoen ta et valg hvor både musikk og karriere skulle ta retningene. Men det valget kom først etter Tourism.


ROXETTE

Joyride
(Per Gessle)
1991 EMI
Produsert av Clarence Öfwerman
Utgitt på albumet Joyride