Salt-N-Pepa – Let’s Talk About Sex

Salt-N-Pepa var egentlig Salt, Pepa – og Spinderella. De kom som et fargerikt og noe frittalende hip-hop-pust, i en tid der sjangeren ennå var noe uglesett på hitlistene.

Trioen, som ofte fremstod som en duo, bestod av Cheryl James (Salt), Pepa (Sandra Denton) og Deidra Roper som DJ Spinderella. Hun kom med akkurat i tide foran lanseringen av trioen i 1986.

Jentene var alle svært unge, der James og Denton hadde funnet tonen på college i Queensborough, New York. Med dem fra første strofe var produsenten Hurby Azor, som skulle bli en svært viktig brikke for trioen fremover.

Debuten Hot, Cool & Vicious i 1986 ble opprinnelig bare en moderat suksess, med like moderat oppmerksomhet fra radioene. Men året etter ble en b-side fra en av singlene fra denne utgivelsen remikset for radioene. Og utover 1988 ble Push It nokså plutselig en suksess både i USA og Storbritannia. Låten kom også inn på VGs Topp 10 på sensommeren, der den maktet å klatre til en nummer 4.

Push It ble i USA den første låten som oppnådde platina-status fra en kvinnelig hip-hop-gruppe. Og frem til da, hadde det ikke vært mange fra den mannlige fronten heller.

Salt-N-Pepa ble raskt kjent for sine fargerike antrekk og givende opptredener, og markerte seg også langt utenfor det sedvanlige r&b-feltet. De maktet også å markere seg videre med sine neste utgivelser, der låtene Expression (1989) og Do You Want Me (1991) begge ble svært poulære.

Let’s Talk About Sex var i 1991 en kommentar til AIDS-pandemien med sitt tema om sikker sex, og ble i sin tid godt mottatt i musikkpressen. Som Salt-N-Pepa selv litt snertent sa det: «Når det er så utrygt å gjøre, la oss i stedet prate om det».

Singlen ble deres mest populære siden Push It, og i Norge ble låten ders største der den ble liggende inne på listene i tretten uker med en topp som nummer 3 utover høstukene 1991. I Tyskland ble dette den rene landeplagen, og den første rap-låten som toppet listene der.

Salt-N-Pepa klarte aldri å etablere seg som et navn for norske platekjøpere, men utenfor våre landegrenser fortsatte jentene å komme opp med solide låter. Shoop ble i 1993 deres til da høyeste plasserte single hjemme i USA, mens den påfølgende Whatta Man ble enda større litt senere på året.

Sistnevnte var i samarbeid med da ukjente (i Norge) En Vogue, som først i 1996 skulle få en stor hit her til lands med Don’t Let Go.

Fra midten av tiåret stanset det litt opp for Salt-N-Pepa som navn, da r&b-feltet i amerikansk musikk startet å ta over for de mer rene hip-hop-navnene. Jentenes siste utgivelse ble Brand New i 1997, som solgte bare brøkdelen av tidligere utgivelser.

Alle tre i gruppen valgte deretter familieliv fremfor nye hip-hop-sprell, og i 2002 var Salt-N-Pepa egentlig oppløst.

Fra 2005 og utover har deretter Salt-N-Pepa, etter hvert uten Spinderella, fortsatt med opptredener og show. Og de har også hatt sitt eget «The Salt-N-Pepa Show» på VH1. Det siste tiåret har duoene vært svært aktive rundt diverse retro-turnéer med samtidig navn fra starten av 90-tallet.

Salt-N-Pepa skilte seg ut fra samtidige hip-hop-navn og er stadig det mestselgende kvinnelige navnet innen rap-musikken. Om ikke alle låtene har klart se like godt gjennom tiårene, forble Salt-N-Pepa et kjent navn innen rap-kulturen. Spesielt hjemme i USA.


SALT-N-PEPA

Let’s Talk About Sex
(Hurby Azor)
1991 FFRR
Produsert av Hubry Azor og The Invincibles
Utgitt på albumet Blacks’ Magic