Seal – Crazy

Britiske Seal fikk vel aldri et egentlig gjennombrudd i Norge. Her fikk han kun to låter inne på listene, der 1991s Crazy var den første.

Vi skal ikke lengre enn over til våre svenske naboer i øst, der Henry Olusegun Adeola Samuel – som han egentlig heter – har en helt annen status.

Seal vokste opp i et fosterhjem i Paddington, London, med røtter fra Nigeria og Brasil. Han opptrådde på klubber fra om lag 1980, og ble fra midten av tiåret medlem av et slags funk-band som turnerte flittig både i inn- og utland. På tampen av tiåret ble han også brukt som vokalist for prosjekter innen den voksende house-bølgen i den britiske hovedstaden.

Første låt han vekket oppmerksomhet for, var S-Express ⟶ Superfly Guy fra 1988. En låt som svippet innom en åttende plass på VGs Topp 10 i august dette året. Adskillig større suksess fikk han vokalist på Adamskis Killer i 1990. En låt som aldri ble ordentlig populær i Norge, men som ble noe av en farsott og trendsetter på de britiske listene.

Samarbeidet førte til oppmerksomhet fra superprodusent Trevor Horn, som fikk Seal signert til sitt eget selskap ZTT. Seal hadde en rekke låter liggende, og hadde selv vært delaktig i å skrive Killer – og Horn så et stort potensial både i materiell og stemme.

Crazy var hans første låt og single under eget navn, og ble en umiddelbar hit på begge sider av Atlanteren. Det tok et par måneder før den også inntok norske lister, der den i februar klatret til en nummer 3 med småfine ni uker på VGs Topp 10.

Oppfølgeren Future Love Paradise ble lansert i april, og gikk rett til topps i Storbritannia. I Norge svippet den så vidt innom singlelistene, før det selvtitulerte debutalbumet ble sluppet i mai.

Til svært gode kritiker ble dette et av forsommerens store album hos britene, og solgte også til millionen i USA. Også land som Tyskland og Sverige omfavnet utgivelsen, mens den i Norge bare ble en moderat suksess.

Akkurat det skyldes kanskje det noe soul-inspirerte uttrykket, som i 1991 de norske lytterne ennå ikke helt hadde omfavnet. Og kanskje utgivelsen druknet blant adskillig større navn, som det ikke akkurat var få av dette året.

Seal fikk senere på året sin tredje store hit med en egen innspilling av Killer, før han forsvant inn i studio på ny for å lage en oppfølger. Også denne i samarbeid med Horn.

Resultatet som ble sluppet i 1994 var øyensynlig ikke like vellykket som debut-utgivelsen, men det var kun til lytterne oppdaget Kiss from a Rose.

Og Crazy? Den ble igjen svært populær i 2005, da i en versjon fra Alanis Morissette.


SEAL (f. 1963)

CRAZY
(Guy Sigsworth/Seal)
1990 ZTT
Produsert av Trevor Horn og Guy Sigsworth
Utgitt på albumet Seal