Simpsons – Do the Bartman

Fra fiktive Springfield kom Bart & Co. Ett av 90-tallets mest ikoniske og populære TV-familier, satt midt mellom satire og arketypisk amerikansk situasjonskomedie.

Det var også den første fiktive og tegnede animasjonsfigur på toppen av listene siden The Archies ⟶ i 1969. Men ikke på hjemmebane i USA – for der ble låten aldri utgitt.

The Simpsons var hjertebarnet til Matt Groening, og skapte familien Simpsons på kjente og nære fra sitt eget liv. Fra starten av møtte man først på de gule og brune i noen korte sketsjer i populære Tracey Ullman Show ⟶ , men fra 1989 satset Fox på figurene som egen TV-serie. Som raskt ble umåtelig populær hos amerikanerne.

The Simpsons ble også fra første stund godt kjente i Norge, der TV3 startet å vise serien på tampen av 1990. Til nokså solide oppslag i flere av mediene. Denne starten samsvarte også bra med utgivelsen av Simpsons album The Simpsons Sing the Blues, som egentlig var satt helt på siden av Springfield-universet. Ingen av låtene var å finne på tv-skjermene.

Do the Bartman skilte seg også nokså klart blant de resterende låtene, og ble Simpsons eneste topplåt. Den ble også blant 1991s mest kortlivede listetoppere, men bet da så godt fra seg ta den kom med også på norske oppsummerings-lister over året.

Omtrent fra første stund ble det hvisket nokså høyt om en deltakelse av Michael Jackson , noe serieskaperne og låtskriver Bryan Loren i flere år benektet. Først i 1998 ble det vedgått at Jackson hadde både vært med-låtskriver og -produsent på innspillingen.

Utover 90-tallet bare vokste The Simpsons som serie og karakterer i popularitet, men kanskje fornuftig nok sørget man også for at det hele ikke ble overeksponert. Det ble aldri forsøkt å utgi noen direkte oppfølger til Do the Bartman. Men et album, denne gang med musikk fra skjermen, ble utgitt på tampen av tiåret.

Siden kom det noe spesielle Go Simpsonic with The Simpsons i 1999, mens hovedtemaet fra TV-serien faktisk maktet noen ørsmå plasseringer på VGs Topp 20 sensommeren 2007. Da i en litt annerledes innspilling med Prague Philharmonic Orchestra.

The Simpsons har beholdt mye av sin popularitet like til i dag, men kvaliteten på episodene har nok aldri kommet helt opp mot det gylne tiåret fra 90-årene.

I 2022 gikk Bart & co inn i sin 34. sesong på amerikanske TV-skjermer. Og den har uten opphold vekslet i Norge mellom TV3 og Viasat 4. I sin tid markedsført som en serie for «voksne».


THE SIMPSONS

Do the Bartman
(Bryan Loren)*
1990 Geffen
Produsert av Bryan Loren*
Utgitt på albumet The Simpsons Sing the Blues
* Senere bekreftet i samarbeid med Michael Jackson