Ace Of Base – Wheel of Fortune

Ace Of Base kom på flere måter med noe nytt, da de på tampen av 1992 brøt lydmuren ved Svinesund og formelig invaderte norske lister.

Lydbildet var markert med noe stakkato bassganger, klare og kjølige rytmer tatt fra dub-musikken – og en nesten naiv vokal pålagt enkle og fengende melodier.

I tillegg gjorde reggae-referansene, som jo hadde en sammenheng med den egentlige dub-en, at Ace Of Base skilte seg ut i den gryende svenske-bølgen som i 1992 var godt på vei.

Ace Of Base var tre ganger søsknene Berggren: Linn og Jenny på vokal og Jonas bak spakene. De hadde rundt 1990 startet som Tecn Noir, et rent techno-prosjekt i et kjellerstudio i Gøteborg. Fjerdemann, Ulf Ekberg, hentet trioen fra fra naborommet – og Berggren og Ekberg startet raskt å skrive låter sammen som Joker og Buddha.

Gruppenavnet ble tatt nettopp kjelleren (base-ment), og sammen trålet de Stockholm opp og ned i forsøk for en platekontrakt. Tommelen ble vendt ned overalt. Musikken var for enkel. Og det hjalp nok ikke på at svenskene var midt inne i to bølger av hjemlige favoritter: En gryende Stockholms-stil som var med på å sparke i gang eurodance-bølgen. Og en stolt og pågående svensk-på-svensk-invasjon av hjemmekjære navn.

Hjelpen kom over Øresund i København, der Mega Records innså potensialet i kvartetten. Men det måtte et par lanseringer til, før Wheel of Fortune som første single startet å fange oppmerksomheten.

En annen hjelp skulle bli en opprinnelig nordmann ved navn Dag Krister Volle, som riktignok var født i Sverige. Han hadde gjort svenske av seg, og ble gjennom Ace Of Base kjent som Denniz Pop. Denniz var ikke direkte involvert i Wheel of Fortune, men skulle bli sentral for kvartettens videre suksess.

Fra sommeren 1992 ble låten stor i Danmark, og utover høsten nådde singlen også Norge der den i november snek seg inn på VGs Topp 10. Der maktet den å krype helt til topps, omtrent samtidig som oppfølgeren All That She Wants ble lansert.

Hadde det ikke vært for Whitney Houston ⟶ , ville Ace Of Base trolig doblet listene i Norge ved inngangen til 1993. De to singlene lå i tre uker som nummer to og tre over landets mest solgte låter.

At det var vanskelig å bli profet i eget hjemland, var Ace Of Base et godt bevis på. Wheel of Fortune ble ikke noe særlig populær hos svenskene, og for en gangs skyld var vi nordboere mer med på den danske musikksmakens side. Singlen ble senere relansert utover 1993, da med grei suksess i store deler av Europa.

Det var også 1993 som ble Ace Of Bases virkelig store år, og vi har valgt å «flytte» og omtale nettopp All That She Wants til dette året.


ACE OF BASE

Wheel of Fortune
(Joker/Buddha)
1992 Mega
Produsert av Joker og Buddha
Utgitt på albumet Happy Nation