Bruce Springsteen – Human Touch

Human Touch ble strålende mottatt da låten ble utgitt i mars1992. Singlen solgte til gull i Norge, fikk en sekser fra VG – og ble liggende en hel måned på topp.

Allikevel var det noe som ikke helt stemte, da The Boss en måned senere slo til med ikke bare én: Men to samtidige albumslipp. Begge innspilt i Los Angeles, blant annet med E Streets Roy Bittan som produsent.

Det hadde tatt Springsteen tre år å skrape sammen Human Touch. Et album uten det da oppløste E Street Band, og en tenkt fortsettelse og motvekt til 1987s Tunnel of Love. Ikke helt fornøyd med det foreløpige resultatet, brukte han deretter siste del av 1991 til å spille inn flere spor. Uttrykket på disse ble derimot så markant forskjellige fra eksisterende låter, at resultatet i stedet ble et eget album: Lucky Town.

Begge utgitt samtidig 31. mars 1992 – eller 1. april som det ble i noen land.

Låten Human Touch ble i særdeleshet bedre mottatt enn albumene. Og selv om begge solgte riktig så bra, blir disse utgivelsene ofte i dag sett på som Springsteens egen, lille «dark age». Fokuset på å skrive om det medmenneskelige, om du og jeg, fungerte ikke. Tunnel of Love hadde vært personlig. Albumet Human Touch ble stående tilbake som produsert og uten relevans for noen.

Da var mottakelsen og ettermælet noe bedre for Better Days, selv om dette solgte marginalt mindre enn de to albumene. Better Days fremstod som mer spontant og mer «Bruce», selv uten E Street Band i kulissene. Og spesielt tittelsporet og åpningen Better Days blir spesielt nevnt blant de sterkeste låtene fra begge albumene.

Springsteen selv innrømmet allerede på tampen av tiåret at utgivelsene var et forsøk på mer oppmuntrende låter som publikum og fansen slett ikke ville ha. Men han angret aldri på «forsøket». Noe som ville ha vært en veldig utypisk Bruce.

Selv med litt trøbbel i maskineriet, forble Springsteen fortsatt et toppnavn fra scenekanten. Og den kommende verdensturnéen, som han faktisk avsluttet i Oslo 1. juni 1993, ble likevel en suksess. Selv om mange savnet E-street Band.

I 1995 holdt han fans og publikum varme med to nye album: Hans første samlealbum, og det mer lavmælte The Ghost of Tom Joad. Men i forkant av disse, hadde Bruce igjen toppet låtlistene med The Streets of Philadelphia.


BRUCE SPRINGSTEEN (f. 1949)

Human Touch
(Bruce Springsteen)
1992 Columbia
Produsert av Bruce Springsteen, Jon Landau, Chuck Plotkin og Roy Bittan
Utgitt på albumet Human Touch