Fredrik Swahn – Herrarna i hagen

En av sommerfarsottene fra 1992, kom fra Fredrik Swahn. I dag en velkjent entertainer og sangpedagog i nabolandet, men den gang en ung og lovende musikkstudent.

Hans innspilling og versjon av Herrarna i hagen ble uansett en stor sommerhit både i Norge og hjemme hos svenskene.

Fredrik Swahn vokste opp i Gävle, men var opprinnelig født midt i Stockholm – hvor han også vendte tilbake til studiene. Hva som fikk han til å lage en rapp-versjon av den velkjente Herrarna i hagen kjennes ikke, men den ga Swahn uansett en «kick-off» som navn blant svenskene.

Herrarna i hagen var, i alle før Swahn kom med sin versjon, var en forholdsvis kjent låt. Også i Norge hvor den første gang har blitt funnet trykt opp helt tilbake til 1840-tallet. Den opprinnelige melodien regnes blant de svenske folkevisene, og utgaver har blitt funnet også i andre land.

Hvor gammel I fjol så gick jag med herrarna i hagen egentlig er, kjennes ikke.

For nordmenn var låten kanskje først og fremst kjent i nyere tid gjennom en innspilling av Hootenanny Singers fra 1970.

Fredrik Swahn ble kjent nok til at han forsøkte seg året etter i svenske Melodifestivalen, der han på ingen måte nådde opp. Han valgte for alvor å satse på en popkarriere, og fortsatte i stedet studiene som sangpedagog.

Først ti år senere, fra midten av 2000-tallet, valgte han igjen å gi ut egen musikk. Da i helt andre sjangre enn rap-folken i 1992. Fredrik Swahn var da etablert som en inspirerende vokalpedagog, med roller i musikaler, programlederjobber – og senere konferansier i egen praksis.

Lattjolajband som medvirket på 1992-slageren, var ikke noe reelt band – men kun studiomusikerne fra innspillingen.


FREDRIK SWAHN & LATTJOLAJBAND

Herrarna i hagen
(Trad.)
1992 Virgin
Produsert av Fredrik Swahn og Ossian Ryner