George Michael & Elton John – Don’t Let the Sun Go Down on Me

Det måtte en live-innspilling til for omsider å bringe Elton John til toppen av de norske singlelistene. Til det fikk han hjelp fra sin britiske kompanjong i George Michael.

Live-utgivelser var slett ikke uvanlige som singler, og i Storbritannia og USA hadde flere slike helt fra rockens morgen hatt sporadisk suksess på listene. I Norge var det ingen tradisjon for slikt, og heller ikke konsert-album hadde hatt noen større innflytelse på norske lyttere og kjøpevaner.

Innspillingen fra Wembley og Elton Johns Don’t Let the Sun Go Down on Me ble dermed ikke bare Johns første nummer 1 i Norge. Den ble også tidenes første live-låt som nådde toppen.

Låten hadde i sin tid vært utgitt på Johns 1974-album Caribou, og hadde da foruten sedvanlig suksess i USA – bare hatt sporadisk suksess. Med årene fikk innspillingen derimot bare større og større anseelse fra Johns katalog, og i 1990 ble den så og si gjenoppdaget gjennom Johns bestselgende samlealbum.

George Michael hadde allerede en gang tidligere opptrådd sammen med Don’t Let the Sun Go Down on Me. På Live Aid-konserten i 1985. Men da var Michael fremdeles i Wham! ⟶ , og Elton John bidro kun på tangentene.

Innspillingen som ble en av 1992s første store låter, var innspilt på Wembley i mars 1991 som avslutningen på Michaels «Cover to Cover Tour». Elton Johns deltakelse kom som en stor overraskelse, og mottakelsen ble så godt mottatt – at låten omsider ble utgitt som en egen single i november senere på året.

Musikkvideoen var for øvrig slett ikke fra Wembley, men var i stedet filmet over flere dager i Chicago.

Suksessen bare videreførte Elton Johns nyvunne popularitet, og utgivelsen bare stadfestet George Michael som et av 90-tallets mest populære navn.

John skulle senere på året komme ut med godt mottatte The One, før han vendte han seg mot filmmusikken og bidrag til den ennå på tegnebrettet Løvenes konge.

Og George Michael, som var i starten av en nokså bitter tvekamp med platebransjen: Han skulle i sommermånedene vise seg fra en adskillig mer dansbar side, og få sin egen hitlåt for året i Too Funky.


GEORGE MICHAEL & ELTON JOHN

Don’t Let the Sun Go Down on Me
(Elton John/Bernie Taupin)
1991 Epic
Produsert av George Michael