KLF – Justified & Ancient

Justified & Ancient var The KLFs siste tur til Mu Mu Land, og hvorfor ikke da gjøre det med en ekstra snert i frasparkene?

Dette prosjektet til britene Jimmy Cauty og Bill Drummond hadde i 1991 nådd virkelig ut til de store massene. Og låter som 3 a.m. Eternal og Last Train to Trancentral hadde også satt preg på norske lister.

Justified & Ancient var opprinnelig avslutningssporet på KLFs eneste ordinære album, The White Room. Om vi da ser bort fra det mer ambient-pregede Chill Out fra 1990. På The White Room fremstod låten som en slags popballade, sunget av reggae-artisten Black Steel. Men som med med flere av duoens innspillinger, ble sporet både mikset og remikset om til single-formatet.

Denne gangen endte det hele i en slags pop-house-sjanger, og vel KLFs mest melodiøse utgivelse. Jamaica-britiske Maxine Harvey spilte først inn vokal til både vers og refreng, før Cauty og Drummond kom på den bisarre ideen å ringe opp amerikanske Tammy Wynette.

Det var et helt bisart grep, da Wynette var en av Nashvilles stoltheter med en lang rekke av store country-slagere. Spesielt på 70-tallet. Hennes Stand By Your Man hadde i tillegg nådd toppen av de britiske listene midt på dette tiåret, og nesten gjort henne til en slags kultfigur for britene flest.

Drummond fløy selv til Las Vegas, der Wynette var basert i 1992, og overså hennes vokal til Justified & Ancient. Teksten ble endret med flere referanser til henne selv, og undertittelen – Stand By the Jams – var selvfølgelig en litt skjult hyllest til hennes listetopper fra 1975.

Med litt tillegg av steelgitarer, var dermed Justified & Ancient fullstendig endret fra hva man hadde hørt på The White Room. Og låten fikk KLF tilbake på listene i mange land, etter stort sett å ha vært aktive kun på det britiske markedet.

Originalskrevet var den også. Eller vent nå litt … Var det virkelig Jimi Hendrix’ gitarriff fra Voodoo Child som slentret av gårde i «refrenget»?

I Norge nådde låten en 3. plass i mars 1992, mens den toppet i et land som Sverige. Og allerede mens denne lå høyt på listene, våknet nordmennene til KLFs forrige single. Den lett febrilske America: What Time Is Love – som allerede hadde vært utgitt noen måneder tidligere.

Justified & Ancient var og ble KLFs siste ordinære utgivelse. Drummond og Cauty la enkelt og greit både dette prosjektet og andre på hyllen, og trakk seg tilbake fra musikkbransjen. De samarbeidet deretter bare sporadisk, men begge forble aktive innen mer alternative og kunstneriske prosjekter.

I 1995 brente de regelrett opp en million pund på direkten, summen duoen hadde tjent opp på KLF. Og deretter måtte man vendte helt til 2017 før Mu Mu-landet ble hentet frem igjen. Først da ble låtene tilgjengelig på strømmetjenestene.

KLF gikk i sin tid fra å være et solid spark bak til hele musikkbransjen, til å være en vesentlig del av denne. Med sine låter fra starten av 90-tallet, var duoen med på å både bryte grenser, men også sette nye standarder for hva som var mulig innen populærmusikken.

Og Tammy Wynette? Hun rakk akkurat med denne deltakelsen å få en solid oppsving i karrieren, spesielt i Europa. Oppsvingene ble dessverre nokså kortvarig, da hun falt fra allerede i 1998. Kun 55 år gammel.


THE KLF

Justified & Ancient
(Jim Cauty/Bill Drummond/Ricardo Lyte)
1992 KLF
Produsert av The KLF