Kris Kross – Jump

Det måtte to unggutter fra Atlanta til, for å – nesten – bringe hip hop-en til topps på de norske listene.

Kris Kross var Chris «Mac Daddy» Kelly på 13 og Chris «Daddy Mac» Smith på 12. I alle fall var det slik de ble markedsført, men guttene hadde allerede rukket å bli et år eldre da Jump slo til på forsommeren 1992.

Guttene hadde vært kamerater helt siden skolestart, og ble oppdaget av den da ukjente Jermaine Dupri. En fyr som skulle bruke Kris Kross til å bli et markant navn for den amerikanske hip hop-en like til vår tid.

I USA ble Jump utgitt i februar 1992 og vekket umiddelbart oppmerksomhet. Guttene fikk oppmerksomhet ikke bare for fremføring og rap, men også for klesstilen. Og de ble raskt favoritter hos ungjentene. Selve låten ble i sin tid også godt mottatt i musikkpressen, som berømmet friskheten både i produksjon og de unge stemmene.

Låten inneholdt samplinger fra en rekke kjente navn som The Jackson 5, Cypress Hill og James Brown.

Betydningen av to vanlige nabogutter som plutselig fikk den amerikanske drømmen oppfylt, slo nok ikke like sterkt til i Europa. Men effekten var allikevel stor nok til at Jump gjennom sommeren gikk skyhøyt på listene i svært mange land. Også i Norge, der den klatret til en nummer to like før skolene stengte for sommeren.

I USA var allerede oppfølgeren sendt ut til radioer og butikkhyller, da Jump ble spilt på sitt høyeste på våre lengdegrader. Det er ikke utenkelig at det hindret videre oppmerksomhet her, men faktum ble at Jump ble duoens eneste hit her i Norge.

Nevnte låt som het Warm it Up, ble imidlertid en fin suksess hjemme i Statene. Og den sørget også hos britene til at Kris Kross som navn holdt seg i varmen også lengre enn sommermånedene.

Etter hvert som guttene ble eldre, forsvant også «nabogutt» effekten. Og Kris Kross ble så og si glemt utover de amerikanske grensene. Men der holdt de seg i ilden frem til 1996, der begge kommende albumer solgte til gull. Og deres siste hit ble dette årets Tonite’s tha Night som faktisk maktet å krype helt opp til en 12. plass på Billboard.

Allikevel valgte de to Kris-ene å legge rappen på hyllen og konsentrere seg om studier. Kris Kross ble formelt oppløst i 2001, etter å ha vært uten platekontrakt siden 1997. Og få hørte om duoen til de dukket opp i 2007, da de igjen startet å opptre sammen. Om enn i mindre format enn tidligere.

Det var ikke enkelt å være «voksne» Kris Kross i årene etter suksessen som unge hip hop-stjerner. Spesielt Chris Kelly fikk store problemer i voksen alder, og han døde av en overdose i 2013.

Jump har i dag et nokså delt ettermæle innen amerikanske hip hop. Den blir ofte regnet som en slags barne-hip-hop eller et frisk pust tilbake fra 1992. Men låten figurerer også ofte på lister over utgivelser som kanskje helst bør glemmes raskest mulig.


KRIS KROSS

Jump
(Jermaine Dupri/Joe «The Butcher» Nicolo)
1992 Ruffhouse
Produsert av Jermaine Dupri og Joe «The Butcher» Nicolo
Utgitt på albumet Totally Krossed Out