Madonna – This Used to Be My Playground

Det ble på alle måter litt voldsomt med Madonna i 1992 med både bok, film og nytt album. Og det hjalp ikke på med hennes flørt mot alminnelig folks oppfatning av heller private anliggender .

Filmen var En klasse for seg, en dramakomedie rundt et kvinnelig baseball-lag. Den ble en stor suksess i Staten, men bare måtelig mottatt i andre land. Den brakte derimot med seg en sommerens store ballader i This Used to Be My Playground – som nok en gang viste Madonnas teft også for de mer roligere låtene.

Låten var skrevet samtidig med innspillingene som i oktober ble utgitt som Erotica, men den ble av en eller annen grunn aldri inkludert på dette albumet. Medlåtskriver og produsent var Shep Bettibone, som Madonna allerede hadde samarbeidet på sin to singler på tampen av 1990.

Der This Used to Be My Playground oppnådde stor suksess og høye salgstall over store deler av verden gjennom sommeren, ble mottakelsen til Erotica mildt sagt delte. Det kjølige og dunkende lydbildet, viste at Madonna veldig gjerne ønsket 90-tallet velkomment. Men norske plateanmeldere fant ikke dette noe særlig erotisk i det hele tatt.

Både singlen Erotica og albumet ble hennes labreste utgivelser i Norge etter gjennombruddet på midten av 80-tallet. Låtene ble generelt bedre mottatt i de store platelandene enn de små, og kanskje ble lydbildet for «urbant» for mange.

Det hjalp heller ikke på med en nesten unison negativitet rundt Madonnas egen bok Sex, som ikke akkurat la skjul på hva tittelen siktet til.

Madonna innså nok at det var på tide å dempe seg noe, og på 1994s Bedtime Stories var hun tilbake med et adskillig mer snillere image. Lydbildet som forsiktig lente seg på amerikansk r&b, fenget imidlertid svært få i Norge. Bedtime Stories kom ikke en gang inn på våre lister, som Madonnas eneste album fra 1985 til dags dato (2022).

En av singlene fra albumet, snek seg derimot inn på listene i 1995. Dette var nok en ballade, Take a Bow, som ble «liste-reddet» da VG dette året utvidet sin låtliste til en topp 20.

Hun opplevde også suksess året etter med både film og musikk til Evita, men heller ikke da ble norske platekjøpere overbevist.

Det skulle bli nok en stilendring som fikk Madonna tilbake i toppen i Norge. Denne kom i 1998 med låten Frozen og albumet Ray of Light.


MADONNA (f. 1958)

This Used to Be My Playground
(Madonna/Shep Bettibone)
1992 Sire
Produsert av Madonna og Shep Bettibone