Metallica – Nothing Else Matters

I 1992 bare stadfestet Metallica den nyvunne populariteten fra utgivelsen av The Black Album i 1991.

Det gjorde kvartetten ved å aldri overeksponere seg, og gjennom hele året jevnlig komme med nye singler fra albumet. Ofte med en overraskelse eller to som såkalte b-sider.

Bandet var i tillegg på turné gjennom det meste av året, der deres «Wherever We May Roam Tour» egentlig var todelt mellom vår og høst. Midtveis fant nemlig Metallica seg tid til et en felles stadion-tur med Guns N’ Roses ⟶ . I4. desember spilte bandet for et fullsatt Oslo Spektrum.

De rakk også opptre på minnekonserten for Freddie Mercury på Wembley i april, sammen med en imponerende samling av kjente navn.

Andre single fra 1991-albumet hadde vært The Unforgiven, som hadde gjort det helt greit i flere land. Men det var de to neste utgivelsene som skulle Metallica varme på listene.

I Norge var det egentlig Wherever I May Roam, utgitt så sent som i oktober 1992, som ble mest populær. Ikke så uventet da denne utgivelsen så og si sammenfalt med konserten i Spektrum. Men i ettertid har nok Nothing Else Matters forbigått denne i popularitet også i Norge.

Nothing Else Matters ble først fremmet gjennom en egen musikkvideo i februar 1992. Og først i mai ble balladen utgitt som egen single. Den gang klatret den til en femteplass på Topp 10 med snaue sju uker inne på listene. Men låten har med tiden gjentatte ganger kommet tilbake med fornyet popularitet, spesielt ved senere Metallica-utgivelser.

Den regnes i dag av svært mange som kanskje Metallicas sterkeste ballade, og har fått den snodige egenskapen å ha spillbare partier for både nybegynnere og viderekomne på gitar.

Låten var kreditert både Lars Ulrich og James Hetfield, men den var opprinnelig kun sistnevntes verk.

Den femte singlen som kom fra 1991-albumet, ble Sad But True i februar 1991. Også den gjorde det bra på de norske listene, og satte på en måte punktum for perioden fra The Black Album.

De kommende årene ble adskillig roligere fra Metallicas side, og først i mai 1995 vendte bandet tilbake til studio for å starte på en oppfølger til 1991-albumet.

Innspillingene tok nokså nøyaktig ett år og skulle resultere i hele to album. Først kom Load i juni 1996.

Og da maktet Metallica – nesten – å få en ny nummer 1 i Norge med Until it Sleeps.


METALLICA

Nothing Else Matters
(Lars Ulrich/James Hetfield)
1992 Elektra
Produsert av Bob Rock, James Hetfield og Lars Ulrich
Utgitt på albumet Metallica