Mr. Big – To Be with You

Mr. Big var en amerikansk kvartett som skilte seg noe ut fra andre hardtslående navn på starten av 90-tallet.

Bandet ble dannet av gitarist Paul Gilbert og bassist Billy Sheehan på tampen av 80-tallet. Sistnevnte var da allerede en veteran med solid erfaring som studiomusiker for både små og store navn. Gilbert var tretten år yngre og kom fra bandet Racer X.

Sammen med med vokalist Eric Martin og trommis Paul Torpey ble Mr. Big dannet med et nokså unikt sound, som ble forsterket gjennom produsent Keith Elsons innspill.

Kvartetten unngikk helt de fleste effekter og keyboards som samtidige store band ofte gjorde bruk av, og la vekt på en slags tung bluesrock-inspirert stil hentet fra tungrockens fødsel.

Mr. Big som band tok også nytte av at samtlige fire medlemmer kunne bidra på vokal, og de la ofte inn en Beatles-låt eller to på konsertene. Debutalbumet i 1989 fikk akkurat nok oppmerksomhet til at Atlantic valgte å satse videre på gruppen. Og utgivelsen gjorde bandet svært populære i Japan, der albumet solgte til gull.

Lean into It i 1991 var Mr. Bigs andre album, men det tok sin tid og tre singler før ting startet å skje. Den nesten helakustiske To Be with You ble ugitt i november dette året, men først uti vintermånedene tok låten av. Den gikk omsider helt til topps i en rekke land, deriblant USA og Norge. Og her hjemme ble den av årets største.

Selv om kritikerne ikke alltid var like nådige over bandets utgivelser, fikk To Be with You nokså hyggelige tilbakemeldinger. En amerikansk journalist påpekte det vel nokså treffende, da han beskrev låten som en «singalong» leirbålssang.

Oppfølgeren og balladen Just Take My Heart kunne selvfølgelig ikke gjenta denne suksessen, men den snek seg inn på flere lister. Og holdt liv i Mr. Bigs karriere til gruppen på tampen av 1993 var klare med en virkelig oppfølger.

Bump Ahead druknet fullstendig i en rekke av nye grupper og band som kom i kjølvannet av grungen, men en cover-innspilling av Cat Stevens’ Wild World gjorde det allikevel helt greit. Og reddet Mr. Big fra å bli en av de virkelige store døgnfluene. I Norge knep denne låten seg inn på Topp 10 i desember 1993.

Fra midten av 90-tallet forsvant oppmerksomheten helt rundt bandet, og gruppen fikk nok svi for å forsøke å holde seg til sin egen oppskrift. De forble imidlertid svært store i Japan, og maktet å beholde statusen der til Mr. Big ble oppløst i 2002.

Fra 2011 ble bandet igjen aktive med tre nye album. Etter trommis Torpeys død i 2018, har det derimot igjen blitt stille fra Mr. Big. Men bandet er ikke offisielt oppløst.


MR. BIG

To Be with You
(Eric Martin/David Grahame)
1991 Atlantic
Produsert av Kevin Elson
Utgitt på albumet Lean into It