Roxette – How Do You Do!

Bare fire navn hadde frem til 1992 oppnådd fire førsteplasser i Norge på like mange år. Roxette ble det femte.

For ordens skyld: Disse fire var Beatles ⟶, Cliff Richard ⟶, Elvis Presley ⟶ .Og a-ha ⟶.

Roxette hadde fra september 1991 til juli 1992 holdt hundre konserter på deres Join the Joyride! Tour, og duoen hadde selvfølgelig liten om noen tid til å spille nye låter.

Da Tourism allikevel ble utgitt i august 1992, ble dette sett på som en stor overraskelse blant musikkskribentene. Tendensen var nemlig at de største navnene fra inngangen til 90-tallet hadde startet å bruke flere år mellom hver utgivelse. Roxette brukte ett.

Tourism ble spesielt hos amerikanerne oppfattet som et live-album, og mottakelsen ble deretter. Men albumet var – bortsett fra tre live-innspillinger – en samling av nye låter og uutgitte spor. Flere av disse innspilt i en rekke sporadiske studioer, som nattklubber og i garderober.

How Do You Do! var vel det eneste sporet som var spilt inn i mer normale lokaler hjemme i Halmstad og Stockholm.

Låten ble vel i grunnen duoens virkelig siste store single, selv om hitlåtene definitivt ikke sluttet å strømme på videre i tiåret. Den maktet ikke aldri å bli særlig populær i USA, men her hadde nok EMI noe av skylden – da hele kontaktnettet til Roxette var byttet ut eller sparket fra selskapet.

I Norge ble den Roxettes siste nummer en, og ble også en betydelig hit over hele Europa. Den ble promotert i flere land, deriblant Norge, gjennom svenskenes EM i fotball. Musikkvideoen ble vist flere ganger i løpet av dette mesterskapet.

Per Gessle påstå senere at låten kanskje ikke var blant duoens skarpeste øyeblikk, men den ble da bevart i alle fall på noen live-set gjennom årene.

To år senere skulle Roxette falle noe gjennom med sitt Crash! Boom! Bang!, som var noe mer gitarorientert enn tidligere. Spesielt norsk musikkpresse var ikke nådige mot Gessles naive tekstlinjer, og utgivelsen både solgte og ble nok bedre mottatt utenfor Norges grenser.

I USA ble den duoens siste storselger, riktignok i en noe kortere utgave. Den kom allikevel aldri inn på Billboards lister, da albumet eksklusivt ble solgt gjennom McDonalds.

Roxette tok seg deretter en pause, før de slo tilbake med den mye bedre mottatte Have a Nice Day på tampen av tiåret. For første gang siden Joyride i 1991, kom duoen opp med to store singler fra ett og samme album. Først med balladen Wish I Could Fly, deretter med den dance-orienterte Stars.

Den mer anonyme Room Service fulgte deretter i 2001, før Marie Fredriksson ble alvorlig syk – og Roxette virket å være historie. Fredriksson kom seg aldri virkelig fra kreftsykdommen, men maktet allikevel å fullføre to nye album langt senere. Hun ble aktiv også turnéer, men på hennes siste opptredener måtte hun traktere mikrofonen sittende.

Både Charm School (2011) og Good Karma (2016) ble slett ikke så ille mottatt, og både disse og enkelte singler solgte riktig så bra. Spesielt øst i Europa og på det tyskspråklige markedet.

I 2019 var det slutt for det egentlige Roxette, da Fredriksson i en alder av 61 til slutt måtte gi tapt for sykdommen. Gessle fortsatte sporadisk å gi ut noen få uutgitte låter av duoen, og fra sommeren 2022 valgte han å opptre som PG Roxette.

I Norge forsvant Roxette noe i nye impulser ved inngangen til det 2000-tallet. Men duoen beholdt et stort publikum i mange land, og selv i USA har minst et par av låtene overlevd tiårene på både radioer og strømmelister.

Frem til 2016 hadde Roxette hatt ti singler og hele fjorten album inne på Norges topplister.


ROXETTE

How Do You Do!
(Per Gessle)
1992 EMI
Produsert av Clarence Öfwerman
Utgitt på albumet Tourism