Ten Sharp – You

Ten Sharp var opprinnelig et band som 80-tallet bare hadde oppnådd sporadisk suksess hjemme i Nederland.

Såpass sporadisk at de etter et par fullstendig ignorerte singler i 1987 ble droppet av plateselskapet.

Duoen Niels Hermes (tangenter) og Ton Groen (bass) fortsatte imidlertid å skrive musikk sammen, først og fremst med tanke på andre artister. En rekke demoer ble innspilt med gruppens tidligere vokalist Marcel Kapteijn bak mikrofonen, en Marcel som slett ikke var interessert å fronte videreføring av Ten Sharp som navn.

Slik ble det allikevel da Sony fanget dem opp ved inngangen til 90-tallet, og Ten Sharp fremstod da som en duo med Marcel Kapteijn og Niels Hermes – og med Tom Groen som fast låtskriver litt mer usynlig bak rattet.

You ble fra tampen av 1991 en overraskende suksess, og den piano-drevne popballaden opplevde å få skryt av pressen både hjemme i Nederland og utenfor. En ikke helt fremmed påvirkning fra Elton John ⟶ ble trukket frem, og det er vel sannsynlig at Johns renessanse som artist skapte noe av interessen for låten.

Singlen ble spesielt stor i Norge, Sverige og Frankrike, men den maktet også å krype helt inn på topp 10 hos britene. Kanskje ikke så rart med Elton John-referansene i ryggen. Den ble en gjenganger i flere måneder på nattønsket, og også albumet Under The Water-Line ble hyggelig mottatt hos platekjøperne.

Ten Sharp maktet bare delvis å følge opp med de kommende låtene, og ingen av disse var i nærheten av å få samme suksess som You utenfor Nederland. Det var nok duoen, eller skal vi skrives trioens, egen velberegnede risiko. For på deres neste album, The Fire Inside, fremstod Ten Sharp igjen som et fullt band. Og med et litt mer kraftfullt uttrykk enn fra 1992.

Siden 1995 har Ten Sharp bare utgitt sporadisk med nye innspillinger, men de har aldri lagt inn årene. Og har maktet å beholde et greit publikum hjemme i Nederland.


TEN SHARP

You
(Niels Hermes/Tom Groen)
1991 Columbia
Produsert av Niels Hermes og Michiel Hoogenboezem
Utgitt på albumet Under the Water-Line