U96 – Das Boot

Den første techno-låten som nådde toppen av de norske listene, kom fra Hamburg og det tyske prosjektet U96.

Bak pseudonymet U96 skjulte det seg en ung DJ ved navn Alex Christensen (f. 1967). Fascinert av den ikoniske filmen og TV-serien Das Boot fra 1981, skapte han en helt egen versjon av tittelsporet. Og fikk med det en av årets største farsotter på de tyske listene.

U96 var navnet på u-båten fra filmen: En nesten klaustrofobisk opplevelse som ofte blir regnet blant de beste undervannsfilmene som har blitt produsert.

Låten toppet de tyske listene i tretten uker. Den gikk også til topps i Norge, og gjorde det gjennom våren svært bra i store deler av Europa.

Das Boot ble en stadig tilbakevendende låt gjennom hele 90-tallet, som aldri helt forsvant. Og Christensen utga også sporet i en haug forskjellige mikser og versjoner. I 2001 var den tilbake på listene i en oppusset 2001-versjon.

U96 klarte ikke umiddelbart å følge opp Das Boot med andre store låter, bortsett fra på hjemmebane i Tyskland. Men i 1995 endret Christensen uttrykket på prosjektet fra tecno-baserte spor – til ren eurodance. Og i 1996 var U96 tilbake på de norske listene med Heaven. En låt som nådde en femteplass på Topp 20 våren dette året.

Etter å kommet noe i skyggen på tampen av tiåret, skrinla Christensen U96 som prosjekt. Han satset i stedet på egen hånd under navnet Alex C., og oppnådde enda større suksess som låtskriver og produsent for andre artister.

Gjennom 2000-tallet ble han en av Tysklands største navn «bak rattet», og fikk sporadisk også stor suksess med egne låter. På tysk ble han igjen en nummer 1 – og snakkis – i 2007 med Du hast den schönsten Arsch der Welt. Og to år senere representerte han Tyskland i Eurovision sammen med Oscar Loya.

I 2010 satset Christensen på flere album bestående av 90-tallets største eurodance-låter. Det i symfoniske versjoner sammen med The Berlin Orchestra, og resultatet solgte riktig så bra i de tyske landene.

Siden trakk han seg tilbake fra dance-rytmene og skapte «karakteren» Jasper Forks. Det i en helt annen og mer pianobasert sjanger enn tidligere.

U96 kom tilbake som navn i 2018, men da uten Christenen – og med Ingo Hauss i førersetet. En av teknikerne og medprodusentene på nettopp Das Boot.


U96

Das Boot
(Klaus Doldinger)
1991 Polydor
Produsert av Matiz og AC 16
Utgitt på albumet Das Boot