4 Non Blondes – What’s Up

4 Non Blondes var en nokså kortvarig affære. Et godt eksempel på et band som vel aldri ble helt etablert, men allikevel kom opp med ett talent som skulle gjøre seg gjeldende langt senere.

Gruppen stammet fra San Fransisco, og kan nesten beskrives som en gjeng gatemusikere som kom sammen på småklubber og og utescener. Det litt urbane og hippie-inspirerte imaget var derfor ikke helt tilfeldig, og ga 4 Non Blondes et utpreget uttrykk som skilte dem ut i mengden. Selv fra San Fransisco.

Utgangspunktet for bandet var en trio med bassist Christa Hillhouse, gitarist Shaunna Hall og Wanda Day på trommer. De fikk med seg låtskriver og vokalist Linda Perry (f. 1965) til et rent jenteband, og hadde også til felles at de slett ikke brydde seg om han var hun eller hen eller omvendt. Noe som adskillig større oppmerksomhet i amerikanske medier enn her hjemme på denne tiden.

Kvartetten fikk kontrakt med uavhengige Interscope og produsent David Tickle. Men allerede under innspillingene til hva som skulle bli bandets første og eneste album, startet det å knake i sammenføyingene.

Trommis Wanda Day ble ikke sett som god nok og ble erstattet av Dawn Richardson. Og ikke lenge etter forsvant også gitarist Hall, til fordel for Roger Rocha. Og med Hall forduftet også en av låtskriverne til det kommende albumet.

Kvartetten som dermed fikk stor suksess utover 1993, var dermed ikke den samme kvartetten som hadde gått inn i studio året i forveien.

What’s Up? var deres andre single, som nokså raskt klatret oppover de amerikanske listene. Den ble der beskrevet som en slags overlevd hippielåt, som visstnok vokalist Linda Perry produserte helt alene i protest mot plateselskapets håndtering av låten.

I Norge skjøt den inn på listene midt på sommeren ’93, og både single og album ble en av sensommerens storselgere. Norske kritikere var ikke like snille på utgivelsene som sine amerikanske kollegaer, og enkelte hevdet What’s Up?’ melodilinjer kanskje hadde vel mye til felles med en viss Don’t Worry, Be Happy.

Med Linda Perry som en ubestridt frontfigur, opplevde 4 Non Blondes et godt og kort år som navn. Selv om de på ingen måter maktet å følge med flere store låter fra albumet. Spaceman gjorde det riktignok ikke så ille, og sørget i alle for at døgnflue-stemplet i ettertid ikke ble for markant.

Perry var også ei dame som absolutt visste hva hun ville, og hun forlot gruppen allerede året etter. Da var 4 Non Blondes historie, og den gjenstående trioen la raskt inn årene.

Til tross for at hun ble erstattet til albumet, med unntak av noen få låter, var det allikevel Shaunna Hall som sammen med Perry fikk den desidert største karrieren videre blant medlemmene.

Hall deltok gjennom i årene i en rekke grupper og prosjekter, ofte vendt mot det mer eksperimentelle uttrykket. Fra 2007 har hun vært medlem av kollektivet Parliament-Funkadelic Collective, som definitivt ikke har vært usynlige innen amerikansk subkultur.

Linda Perry etablerte seg siden som låtskriver og produsent, og spesielt et navn som Christina Aguilera har hatt suksess med hennes låter. Hun har skrevet sanger til filmer, og samarbeidet med navn som Dolly Parton , Miley Cyrus og Celine Dion.


4 NON BLONDES

What’s Up?
(Linda Perry)
1992 Interscope
Produsert av David Tickle
Utgitt på albumet Bigger, Better, Faster, More!