Culture Beat – Mr. Vain

I løpet av sommeren 1993, krydde det plutselig over av tyske dance-rytmer, amerikanske rappere – og mer eller mindre habile kvinnelige vokalprestasjoner.

Culture Beat ble et av disse mer populære navnene, som inneholdt absolutt alle elementer euro-dancen skulle inneha. Her var repetitive tema, sterile og kjølige synther og dundrende rytmer som skapt for lys- og lyd-inferno på klubbene.

I tillegg var den sedvanlige rappen på plass, i Culture Beats tilfelle fremført av Jay Supreme. Vokalen stod britiske Tania Evans for, men det spilte egentlig liten rolle. Culture Beat var fra første stund DJ-en Torsten Fenslaus verk.

Fenslau (1964-1993) hadde i elleve år vært DJ på nattklubben Dorian Gray i Frankfurt, og hadde i tillegg ukentlige show på HR – Frankfurts og forbundsstaten Hesses svar på NRK. Culture Club ble skapt i 1990 med moderat suksess på de tyske listene, men først da paret Supreme og Evans ble hyret inn som mer eller mindre faste frontfigurer – tok det hele av.

Mr. Vain ble en av sommerens farsotter i store deler av Europa og solgte om lag 750 000 i Tyskland alene. Låten tok euro-dancen et skritt videre til det nesten ekstreme, med sin frenetiske komp-linje i høyt tempo og en pulserende og syntetisk basslinje. Det hjalp også med en ganske så gjennomført musikkvideo til å være en låt av denne sjangeren.

Utgivelsen gjorde det også skarpt hos britene, og maktet også å klatret høyt på Billboard – til tross for det kanskje typiske europeiske uttrykket.

I Norge maktet den to uker på førsteplass i augst, klemt inne mellom to av årets virkelige topplåter fra Haddaway ⟶ og 4 Non Blondes ⟶ . Men Mr. Vain maktet allikevel tretten uker inne på Topp 10.

Ikke lenge etter skvatt også oppfølgeren Got To Get it inn på våre lister (nr. 6), en låt som også gjorde det svært bra i hele Europa. Det samme skjedde med en tredje single i Anything.

Deretter skjedde det en rekke omveltninger. Torsten Fenslau omkom i en bilulykke i november 1993, og prosjektet ble tatt over av broren Frank Fenslau. Jay Supreme og Tania Evans fortsatte som Culture Beats vokalister og ansikt utad, og de maktet faktisk å holde på et forholdsvis stort publikum like frem til 1996 da Crying in the Rain ble Culture Beats virkelig siste store hitsingle.

Etter et forsøk på å legge om stil og sjanger til mer konvensjonell danse-pop på tampen av tiåret, ble Culture Beat skrinlagt rundt tusenårsskiftet. Da var Supreme og Evans borte, og nye ansikter maktet aldri å leve opp til suksessen fra midten av tiåret.

En remiks av Mr. Vain gjorde helt greit i 2003, men siden har Culture Beat som navn bare kommet med sporadiske utgivelser.


CULTURE BEAT

Mr. Vain
(Steven Levis/Nosie Kartzmann/Jay Supreme)
1993 Dance Pool
Produsert av Torstein Fenslau
Utgitt på albumet Serenity