Dj BoBo – Somebody Dance with Me

Navn innen eurodancen kom og dro, men Dj BoBo: Han bestod. For Peter René Baumann fra lille Kölliken mellom Basel og Zürich i Sveits, hadde en stor fordel sett mot sine musikalske kollegaer:

Han hadde full kontroll over karrieren selv.

Baumann var egentlig en danser som i sekstenårs-alderen slo seg opp som DJ på klubber hjemme i Sveits. Erfaringene derfra brukte han etter hvert til å lage sine egne låter, noe som resulterte i et par-tre fullstendig ignorerte singler i overgangen til 90-tallet.

Etter kanskje å tenkt seg gjennom både det ene og det andre, hev Baumann seg deretter på den gryende dance-bølgen ved å kombinere sin egen rapp, med tonene fra Rockwells 1984-hit Somebody’s Watching Me. Under tittelen Somebody’s Dance with Me ble den en solid med det samme, og ble spesielt populær i Sentral-Europa og her oppe i Norden.

Musikkpressen var definitivt ikke snille mot låten da den ble utgitt, noe de vel aldri heller siden ble mot Dj BoBo. Singlen ble litt knusende angitt som en ripp-off fra dancens to store låter fra Dr Alban⟶ og Snap ⟶ . Noe de strengt vel hadde et godt poeng med. Og ikke ble rappen fra Baumann spesielt godt mottatt, heller.

Dj BoBo skulle imidlertid bli svært populær, spesielt i de tyskspråklige landene. På hjemmebane fremstod han som noe keitete og likandes fyr, men på scenen hadde han brakte han inn adskillig mer show og effekter enn hva samtidige navn innen sjangeren kom med.

I Norge fikk Baumann bare to hits etter Somebody Dance with Me: Den påfølgende Keep on Dancing, og Love Is All Around i 1995. Da dance-bølgen la seg det påfølgende året, forsvant også de høyeste listeplasseringene – bortsett fra hjemme i Sveits der nesten hver eneste låt var garantert å bli storselgere.

Ved inngangen til 2000-tallet reetablerte han seg derimot igjen også utenfor det hjemlige markedet, og hans versjon av What a Feeling i 2001 i duett med Irene Cara ⟶Irene Cara , fikk han (nesten) tilbake på topp i Tyskland. Chihuahua to år senere ble enda større, ga Dj BoBo et comeback på de norske listene – og skaffet ham faktisk en listeplassering også hos britene.

Fra samme tid utvidet Baumann også turneene sine, som nå fremstod nesten som temabaserte opptredener som til tider trakk titusenvis av publikumere. En opptreden for Sveits i Eurovision 2007 med Vampires Are Alive, gikk fullstendig galt. Men låten ble allikevel en betydelig hit, ikke bare i Sveits.

Etter dette trakk Dj BoBo seg noe tilbake fra nye låter og innspillinger, og fokuserte i stedet på konserter, turnéer og opptredener. I 2017 trakk han 175 000 til sin konsertserie Kaleidoluna i Tyskland og Sveits, og han er i dag den mestselgende mannlige soloartisten fra landet.

Fra å fremstå som nok-et-navn innen dance-sjangeren, viste Dj BoBo at det var mulig å bygge en langvarig karriere selv innen lettbeint klubbmusikk. Ved siden av et godt øre for iørefallende refrenger, brukte han også det visuelle for hva det var verdt.

Til tross for sine vokale begrensninger, våget han også å fronte låtene selv. Det var et unntak innen sjangeren, som Baumann utnyttet til det fulle.


DJ BOBO (f. 1968)

Somebody Dance with Me
(Daniel Peyer/BoBo Baumann/Kurt Burger/Rockwell)
1992 Fresh
Produsert av Gutze Gautschi, Mark Wyss og BoBo Baumann
Utgitt på albumet Dance with Me