Faith No More – I’m Easy

Faith No More hadde i 1989 fått et solid gjennombrudd med albumet The Real Thing og ikke minst låten Epic.

Bandet hadde da skapt et helt unik sound i en rundkjøring av metall, funk og synthpregede melodiføringer. Og de var (nesten) det første navnet som opplevde suksess ved å bruke rapp klemt inne mellom gitarene.

Rap-metall var også et begrep som ble brukt om nettopp Epic, en sjangerblanding som Run DMC og Aerosmith hadde skapt helt på egen hånd bare et par år tidligere.

Faith No More hadde sitt utspring i bandet Sharp Young Men, senere Faith No Man, tidlig på 80-tallet. Besetningen var mildt sagt skiftende, men gruppen hadde hele tiden en solid trio som grunnmur. Disse var bassist Billy Gould, Roddy Bottum på tangenter og trommis Mike Bordin.

Gitarist Jim Martin kom deretter med i 1983, mens vokalist Mike Patton (f. 1968) først ble hyret inn til nevnte The Real Thing.

Da hadde allerede Faith No More utgitt to heller noe sære album, frontet av den særegne vokalisten Chuck Mosley – som kanskje ikke helt hadde de største vokalferdighetene.

Med Martin bak mikrofonen fikk bandet utfoldet seg slik de ønsket, og bandet fremstod uten kompromisser de blandet sjangre akkurat som det selv ville. Men gruppen hadde også en melodiøs teft i bunn, som gjorde at The Real Thing ennå i dag blir trukket frem som en klassiker innen amerikansk rock.

Musikken ble lagt merke til også i Norge, selv om verken låt eller album gjestet listene her. Men alle som ved inngangen til 90-tallet hadde tilgang til en eller annen videokanal, gikk neppe glipp av bandet. Som ved Epic fikk enormt spilletid på disse kanalene.

Angel Dust i 1992 var oppfølgeren, og fikk i sin tid glimrende tilbakemeldinger i musikkpressen. Selv uten en egentlig hitsingle solgte også albumet bra, også i Norge denne gangen, og Faith No More var blitt litt av noen kritikeryndlinger.

Som ved forgjengeren, skapte bandet ikke akkurat enkle villkår for lytterne. Og utgivelsen ble av noen skribenter kalt for et «bisart mesterverk». I januar 1993 viste gruppen også at de definitivt ikke på akkord med noe som helst, og utga I’m Easy (Easy i USA) som en siste single fra albumet.

Låten var opprinnelig ikke inkludert på på de første utgavene av Angel Dust, og var i tillegg også en cover. Den var skrevet av Lionel Richie ⟶ og utgitt på av The Commodores ⟶ tilbake i 1977.

Utgivelsen ble ikke så veldig godt mottatt hjemme i Statene, men i Europa – og Norge – ble den Faith No Mores største låt. Og den ble en langtidsplage på norske radioer, som også nådde en andreplass på Topp 10 og ble liggende der gjennom hele vinteren og tidlig vårtider.

Gitarist Jim Martin forlot deretter bandet, som i 1995 kom med svært oppstykkede King for a Day… Fool for a Lifetime. Albumet solgte igjen bra, om ikke så mye som forgjengerne. Og i Norge fikk Faith No More sin andre store single med Digging the Grave. En nummer 11 på VGs nye Topp 20.

Deretter falt det hele sammen, etter at 1997s Album of the Year på ingen måte ble akkurat det. Utgivelsen ble svært negativt mottatt både fra kritikere og publikum, og i 1998 valgte bandet å legge inn årene.

Først i 2009 kom medlemmene sammen igjen til både turnéer og et album, Sol Invictus, i 2015. En utgivelse som slett ikke ble så ille mottatt.

Faith No More består i dag av den samme kvintetten som hadde sin storhetstid på 90-tallet, med unntak av gitarist Jon Hudson som ble medlem i gruppen 1996.

Bandets sjangerblanding og noe kompromissløse holdninger, gjorde bandet til en god inspirasjon for langt senere navn. Og grupper som Linkin Park og Limb Bizkit har nok Faith No More å takke for senere suksesser.


FAITH NO MORE

I’m Easy
(Lionel Richie)
1992 Slash
Produsert av Matt Wallace og Faith No More
Utgitt på albumet Angel Dust