Freddie Mercury – Living on My Own

Det hadde gått to år siden Freddie Mercurys død, da en av hans tidligere låter skulle gjøre bli en av 1993s store overraskelser.

Mercury hadde med Queen hatt kontinuerlig suksess i Norge helt fra gjennombruddet i 1975 til deres siste utgivelse – på denne tiden – Innuendo fra 1991. Fire år senere kom imidlertid Made in Heaven, som en siste avslutning og oppsummering av bandets lange og store karriere.

Freddie var den indisk-fødte briten, som etter hvert satte både London og rockefolket på hodet. Vokalen kunne variere fra den dypeste brumming til operette-lignende falsett, uten at noe virket påvirkelig tilgjort. Men en kunstnerutdannelse bak seg, visste han alltid hva han gjorde. Og Mercury kunne gjennom Queen tillate seg å flørte og utfordre med kjønnsroller, uten at han noen gang virket provoserende.

Han var gjennom hele karrieren vært trofast mot Queen. Og ser man bort fra samarbeidet på Barcelona med Montserrat Caballé fra 1988, hadde han kun utgitt ett enslig soloalbum.

Dette var Mr. Bad Guy fra 1985, som heller ble noe labert mottatt både av publikum og musikkpressen. Living on My Own hadde da vært utgitt som single, men uten noe større oppmerksomhet.

Interessen var for dette albumet steg naturlig nok etter at Mercury døde i 1991, og på sommeren ’93 ga No More Brothers ut sin remix av låten i et nokså tidstypisk lydbilde. Det uten på noen måte å ta æren av Mercurys låt.

No More Brothers var et belgisk basert produksjonsteam bestående av Carl Ward, Colin Peter og Serge Tamaekers. Living On My Own var faktisk deres eneste remix og utgivelse sammen, men hver for seg hadde disse tre betydelige karrierer som bakmenn og produsenter i en årrekke.

Utgivelsen og remiksen av Living On My Own ble kjent for sine mange versjoner, der radioversjonen sterkt avvek fra hva som ble sett på musikkvideo-kanalene. Ennå i 1993 var dette nokså uvanlig for singler, og spesielt fra større navn. Dance-bølgen sørget imidlertid for at denne trenden nokså raskt spredte seg til også andre sjangre.

I 1993 ble rytmene og musikken man fant bak Mercurys stemme ennå betegnet som «house-musikk», selv om vi i dag kanskje vil assosiere produksjonen mer med datidens dance-bølge. Tilbakemeldingene fra kritikerne var uansett gode, der man kanskje kunne anta en kanonade av kritikk for å utnytte Mercurys rykte. Det skjedde ikke. Utgivelsen var for god til det.

Living On My Own ble en av sommerens store låter både i Norge og Storbritannia, og også ellers i Europa. Men den ble aldri utgitt i USA.

Slikt sett var det fortjent at en av rockens absolutt største stemmer og personligheter omsider fikk en topplåt under eget navn. To år etter at han døde av AIDS-relaterte årsaker.


FREDDIE MERCURY (1946-91)

Living On My Own
(Freddie Mercury)
1993 Parlaphone
Produsert av No More Brothers