Haddaway – What Is Love | Life

Trinidad-fødte Nestor Alexander Haddaway hadde egentlig droppet musikkbransjen, da han ble hyret inn til å synge på en låt skap av produksjonsselskapet Coconut Records.

Låten, What Is Love, skulle bli en av 1993s store – og også den første virkelige hitlåten i skjæringspunktet pop og dance.

Haddaway, der artistnavnet var hans egentlige etternavn, hadde forlatt Trinidad på starten av 70-tallet. Gjennom oppveksten hadde han bodd dels i Tyskland, og dels i Chicago og Washington DC. Han var egentlig en trumpet-spiller, senere medisinstudent, som omsider fikk nok av begge deler og vendte tilbake til Tyskland.

Han valgte der å brødfø seg som bartender, samtidig som han opprettet et eget selskap innen fashion-bransjen. Der arbeidet han blant annet innen både koreografi og med egne opptredener. Det var herfra Coconut Records fanget Haddaway opp, og What Is Love var en låt som da var i alle fall delvis ferdigstilt. Den ventet bare på en vokalist.

Bak Coconut skjulte det seg et ektepar, Tony Hendrik og Karin van Haaren. De to var mer kjent under navnene Dee Dee Haligan og Junior Torello, og hadde tidligere hadde suksess som produsenter for tyske Bad Boys Blue. Til Haddaways låter tok de derimot mer inspirasjon av et navn som Londonbeat ⟶, som de også dels hadde samarbeidet med. Likheten fra deres låter, kunne fint høres igjen i hva paret skapte for Haddaway.

What Is Love skulle få en noe særegen historie på listene, i alle fall i Norge. Der gikk den nokså kjapt inn på Topp 10, men låten tok ikke egentlig av før i sin andre måned inne på listen.

Der ble låten også værende, og først i oktober – etter 24 uker – forsvant What Is Love ut av listene. Den var årets mest seiglivede hit, og kun 4 Non Blondes ⟶ toppet lengre enn Haddaway dette året.

Haddaway maktet også å følge opp på sensommeren, da Life også gjorde riktig så bra. Haddaway ble derfor liggende i en rekke uker med to låter høyt på listene, og de to singlene forsvant også ut av Topp 10 så og si samme uke.

Et par singler til fra Haddaways samtidige debutalbum fortsatte å holde navnet hans varmt i flere land også inn i 1994, men i Norge var man gått lei og ingen senere utgivelser ble populære her.

Da han i 1995 forsøkte å ta enda et skritt nærmere selve eurodancen, gikk det ikke så bra. Fly Away dette året gjorde det vel ikke så ille, men Haddaways karriere ble fremover i realiteten en studie nokså langt nede på de tyske listene. Han ble et typisk navn med god stemme, som kanskje lot karrieren hvile noe for mye i andres hender.

Han sluttet derimot aldri å gi ut musikk, og What Is Love ble gjennom årene utgitt i en rekke remikser og versjoner med jevne mellomrom.

Som låt var What Is Love i sin tid en av få litt typiske euro-låter som også fikk suksess i USA, og der har den siden levd sitt eget lille liv uavhengig av tid og sjanger. De siste to tiårene har han etter eget utsagn, fortsatt å ha et stort navn i Sibir og Kasakhstan …


HADDAWAY (f. 1965)

What Is Love
(Dee Dee Halligan/Junior Torello)
1993 Coconut
Produsert av Dee Dee Halligan og Junior Torello
Utgitt på albumet The AlbumLife
(Dee Dee Halligan/Junior Torello)
1993 Coconut
Produsert av Dee Dee Halligan og Junior Torello
Utgitt på albumet The Album