Prepple Houmb / Morten Abel – Hodet over vannet

Det måtte jo gå bra når to av tiårets mest markante norske vokalister slo seg sammen. Tittelsporet til filmen Hodet over vannet, skulle bli en av særdeles får norskspråklige singlehits i første del av 90-tallet.

Prepple (Per Øyvind) Houmb (f. 1964) kom rett fra en rekke store album med DumDum Boys, der han og bandet hadde fullstendig hadde veltet om alle forutsetninger og motforestillinger innen norsk rock. På tampen av 1993 var de igjen i studio og spilte inn hva som skulle bli deres femte album, Ludium.

DumDum Boys hadde fra første tone fenget det norske publikumet, med fem låter på listene fra Boom Boom i 1989, til EP-en Transit Sigmata Exit på nyåret 1993. Deres største singlesuksess hadde vært Plaster på såret i 1990, som da nådde en andreplass på Topp 10.

Gruppen ble imidlertid først og fremst et albumnavn om vi også i etterkant kikker kun på listene, men det er allikevel ikke å veldig mange andre norske navn som hadde sju låter inne på VGs singleliste i perioden frem til 1997.

Morten Abel (Knutsen, f. 1962) var på samme tid midt inne i en solid rekke av godt mottatte album med The September When, og tidligere på året hadde de faktisk maktet en solid nummer 2 med Can I Trust You? fra albumet One Eye Open.

1993 var også året Abel debuterte som skuespiller, nettopp i Hodet over vannet. Filmen var en usedvanlig blanding av thriller og svart komedie, og Abel spilte her mot navn som Lene Elise Bergum, Reidar Sørensen og Jon Skolmen.

Det hele var regissert av Nils Gaup, og filmen ble godt mottatt av både kritikerne og publikum i sin lett absurde sjangerblanding.

Tittellåten, skrevet av Abel, ble en solid radioslager. Låten gjorde også bra på Topp 10 på tampen av året. Litt forunderlig nok er den stadig – på singlelistene – blant både Abels og Houmbs største suksesser, uansett band og solokarrierer. Og utgivelsen har på et litt snedig vis blitt en slags sommerlåt, som stadig vender tilbake på radioene.

Der DumDum Boys og Houmb helt til i dag har forblitt kanskje landets absolutt største navn innen rocken, la Abel inn årene med The September When allerede et par år senere.

Abel fortsatte da en solid karriere under eget navn, men før det hadde han – og The September When – levert fra seg både låter og album som ble svært godt mottatt.


PREPPLE HOUMB / MORTEN ABEL

Hodet over vannet
(Morten Abel)
1993 WEA
Produsert av Knut Bøhn