Snow – Informer

Darrin Kenneth O’Brien, med artistnavnet Snow, kunne i utgangspunktet fremstå som et hvilket som helst hvitt navn som forsøkte å kopiere hippe hiphop- og reggaerytmer.

Det fantes en del av disse på starten av 90-tallet, men svært få fremstod med integritet eller noe som helst bakgrunn i kulturene de forsøkte å sko seg på. Snow var et lite unntak, for han var faktisk den fengselsfuglen han fremstod som. I alle fall i Informer.

Snow kom fra en nokså trøblete oppvekst, i et nabolag der hans egen interesse for rock – ble blandet med musikken og miljøet til jamaicanere i nabolaget. Han ble også tiltrukket av det mer illegale miljøet i Toronto, og hadde havnet raskt i søkelyset til myndighetene.

Nitten år gammel, i 1988, gikk det fullstendig galt. Og O’Brien ble innblandet i en batalje med knivstikking på en pub nord i hjembyen. Han ble anklaget for mordforsøk, og var noe inn og ut av murene før han ble endelig dømt. Informer ble skrevet ut fra anklagene mot Snow, der han selv nektet å utlevere navn på de andre involverte i hendelsen.

Det var bak murene Snow fikk sjansen til å utfolde de musikalske ideene, og på en tur til New York før selve soningen – imponerte han produsert MC Shan nok til at Warner signerte ham. En av låtene som imponerte, var nettopp Informer.

Både låt og albumet 12 Inches of Snow ble fullført med Snow i fengsel, og bare historien sørget jo for en del ekstra oppmerksomhet. I USA ble Informer stor før han selv slapp ut fra murene. Og låten fikk en viss integritet også i reggae- og hiphop-miljøene, da det endelig fremstod en hvit artist som faktisk fremstod med ekte vare.

I Norge kom kanskje ikke bakgrunnshistorien helt frem, og her hadde man nok heller ikke oppfattet denne selvmotsigelsen mellom hvit artist og rapp. Låten ble allikevel en av de store utover våren 1993, og Informer maktet hele seks uker på topp før sommeren satte inn.

Snows videre karriere ble stort sett forbigått av de aller fleste, men han maktet å beholde et visst navn hjemme i Canada. Han har helt til dag gitt ut ny musikk, der hans største suksesser kom i 1999 med Everybody Wants to Be Like You – og så seint som i 2019 med ikke ukjente Con Calma i samarbeid med Daddy Yankee.

Snow roet seg betraktelig ned gjennom årene, og fremstod etter hvert mer som en ren celebritet fremfor rapper og artist.


SNOW (f. 1968)

Informer
(Darrin O’Brien/Edmund Leary/Shawn Moltke)
1993 WEA
Produsert av MC Shan
Utgitt på albumet 12 Inches of Snow