Spin Doctors – Two Princes

New York-baserte Spin Doctors mikset sammen jordnær og enkel rock med funky rytmer og livlige konserter. De fikk raskt en voksende skare av tilhengere midt i NYC, og befant seg plutselig som et av flere nye navn i midt i grunge-bølgen.

En sjanger bandet absolutt ikke definerte seg med. Men der stod de, da. Og som flere andre samtidige rockere, kjørte gruppen det enkelt som en kvartett. Vokal, gitar, bass og trommer og uten større effekter.

Bandet oppstod på tampen av 80-tallet som Trucking Company. Ledende frontfigur fra første var vokalist Chris Barron (f. 1968). Og etter flere utskiftninger, hadde besetningen stabilisert seg inn til 90-tallet med Eric Schenkman på gitar, Mark White på bass og Aaron Corness med stikkene.

Kvartetten ble raskt kjent for sine lange og særegne konserter, som visstnok ytret seg mer som jamsessions enn sedvanlige låtfremførelser. Og med rytmer og gitarer lettere tjuvlånt fra funken, skilte Spin Doctors seg absolutt blant flere andre samtidig band.

I 1991 fikk de kontrakt med Epic, og deres debutalbum Pocket Full of Kryptonite kom i butikkhyllene i august samme år. Ikke noen tilsynelatende suksess, solgte utgivelsen allikevel 60 000 i løpet av året. Noe som skyldes disse populære konsertene, og ryktet som et feiende live-band.

På senvåren 1992 ble imidlertid låten Little Miss Can’t Be Wrong en radiofavoritt over store deler av USA, og klatret etter hvert til respektabel 17. plass på Billboard. Spin Doctors ble valgt som oppfølgeren til denne, og dermed den andre singlen fra debualbumet.

Spin Doctors befant seg da plutselig midt inne i den nye bølgen av rock, og låten skjøt høye på listene i store deler av verden. Den nådde en andreplass i Norge, ble liggende på Topp 10 i fjorten uker. Og her til lands solgte også albumet riktig så bra.

Med sine funky rytmer skilte låten seg blant både grungen og nyrocken, og Two Princes maktet å bli en populær radiolåt i lang tid også etter 1993. Og omtrent ti år senere ble den av en forunderlig grunn brukt som låt i en reklamefilm fra Peugeot .

Den videre karrieren for Spin Doctors gikk derimot ikke så veldig bra. Oppfølgeren Turn It Upside Down (1994) maktet vel bare på ryktet å selge halvmillionen i USA, mens deres to neste utgivelser gikk upåaktet hen for de fleste.

Da vokalist Barron fikk stemmetrøbbel på tampen av tiåret, ble Spin Doctors som band lagt på is. De gjenoppstod imidlertid et par år senere, og har forblitt en aktiv gruppe i et adskillig roligere tempo. To album ble etter dette i 2005, og deres siste If the River Was Whiskey fra 2013.

I dag leder Barron ennå gruppen, som etter noen utskiftninger frem og tilbake alltid bestod av den samme kvartetten som fra 1993. Det vil si, like til bassist White fikk sparken tidlig i 2022 grunnet sine anti-holdninger til Covid.

I Norge fikk man hilse på Barron i 2012 gjennom dette årets Melodi Grand Prix. Av alle steder. Da som medlem av prosjektet og bandet The Canoes: Et bidrag som verken endte eller gikk noen veier videre.

Spin Doctors var et av mange navn som nokså brått opplevde stor popularitet etter Nirvanas sjokk-entré i musikkverdenen. I likhet med mange andre maktet de aldri å etablere seg som navn, men kvartetten fikk da sin «Two Princes».


SPIN DOCTORS

Two Princes
(Spin Doctors)
1991 Epic
Produsert av Frank Aversa og Spin Doctors
Utgitt på albumet Pocket Full of Kryptonite