UB40 – (I Can’t Help) Falling in Love with You

Få navn ble hevdet å være så britiske som UB40, uten egentlig å være dette i det hele tatt. Et kollektiv av musikere med ulik bakgrunn, sørget for en lang rekke med store låter i to tiår.

I Norge ble gruppen aldri store, og står tilbake med skarve to hits. Begge covere fra andre navn, men det ble også UB40 kjent for.

Deres Red Red Wine fra 1983 regnes som en pop-klassiker innen britisk reggae-pop i dag, og var inntil 1993 gruppens eneste gjestevisitt på norske lister. Ti år senere fikk de «hjelp» fra en Elvis-låt, og en musikalsk opptreden i filmen Sliver, til å få deres største – og vel eneste – store hit i Norge.

UB40 tok navnet sitt fra et skjema for arbeidsledige («Unemployment benefits»), noe som siktet til bakgrunnen til medlemmene. Samtlige kom fra arbeiderklassen, og jobbet seg bokstavelig talt frem i et nokså pengefattig strøk av Birmingham på tampen av 70-tallet.

Stilen deres var opprinnelig en forunderlig blanding av jazz og reggae, med politiske markeringer fra punken i tekstene. Men i 1980 var sjangeren nokså rent spikket mot reggae-en alene, og tatt under vingene av Chrissie Hyndie – ble de en favoritt hos britene fra første utgivelse samme år.

UB40 var noe så originalt som en oktett med en egen og fremtredende brass-seksjon. De åtte medlemmene holdt samme i tykt og tynt, og først i 2008 startet besetningen å endre seg. Lydbildet var kjennetegnet med vokalist Ali Campbells lett gjenkjennelige stemme, og og det var kanskje ikke tilfeldig at populariteten til bandet først forsvant – da han ga seg nettopp i 2008.

Bandet var ikke alltid favoritt hos musikkpressen, da de til tross for reggae-bakgrunnen alltid våget å modernisere seg. Fra starten av 90-tallet var kanskje stilen like mye pop som reggae, noe som ikke falt helt i smak hos de gjengse britiske musikkskribentene.

Etter å ha vært et nokså typisk britisk fenomen, med kun sporadiske listeplasseringer i andre land, sørget deres cover av (I Can’t Help) Falling in Love with You til deres største låt noensinne utenfor de britiske øyene.

Det norske markedet var vel blant landene der låten gjorde det labrest, men selv her nådde innspillingen en fjerdeplass sommeren 1993. Det var to plasser høyere enn Elvis’ ⟶ kjente originalinnspilling tilbake i 1961.

UB40 maktet ikke helt å etablere seg videre utenfor Storbritannia, men der forble de store også ut tiåret. Deres siste store låt ble vel Come Back Darling fra 1998, og etter dette stagnerte vel karrieren noe selv om de forble et like populært navn fra scenekanten.

Gruppen har ufortrødent fortsatt med utgivelser og opptredener like til i dag, og vil bli forbli et aldri så lite fenomen innen britisk populærmusikk. I 2021 opplevde bandet at hele tre av medlemmene falt fra, og i dag er UB40 en kvintett med fire av originalmedlemmene tilbake fra den originale besetningen.


UB40

(I Can’t Help) Falling in Love with You
(Hugo Peretti/Luigi Creatore/George Weiss)
1993 Virgin
Produsert av UB40
Utgitt på albumet Promises and Lies