Ugly Kid Joe – Cats in the Cradle

California-baserte Ugly Kid Joe kom i 1990 ut av garasjene med en porsjon humor og krutt i gitarene. Og slo vel egentlig gjennom uten å være helt klar over det selv.

Bandet var sentrert rundt high school-miljøet i lille Isla Vista ved Santa Barbara. Bærende bjelker var barndomsvennene Whitfield Crane på vokal og gitaristen Klaus Eichstadt, der resten av gruppen hadde nokså ustabil besetning gjennom hele 90-tallet.

Inspirert av både 80-tallets store band, spilte Ugly Kid Joe i utgangspunktet en noe tyngre rock enn en rekke samtidige nye navn som kom på banen under grungens gjennombrudd. De kuttet imidlertid effektene og tangentene fra tiåret som var, og fremstod dermed riktig så innafor i lydbildet. Egentlig uten å ha en tanke for det selv.

I 1991 fikk de napp hos Mercury, og til bandets lille forbauselse slo EP-en Ugly as They Wanna Be til på de amerikanske listene. Det hjalp også på at låten Everything About You ble brukt i den ikke helt ukjente komedien Wayne’s World.

I USA ble denne EP-en til da en av de mest solgte utgivelsene i dette formatet, og noe senere utgitt som egen single – seilte den også inn på listene av seg selv. I Norge nådde den en femte-plass sommeren 1992.

Ugly Kid Joe ble deretter stående å stampe litt inn mot utgivelsen av debut-albumet America’s Least Wanted, der jo allerede radioene hadde spilt fra seg selve låten. Singlen nådde allikevel en topp 10 på Billboard, men bandet maktet ikke umiddelbart å komme med en oppfølger som slo til.

Endringen på det kom først nesten et år senere på vårparten i 1993. Da våget bandet å utgi Cats in the Cradle som den femte(!) singlen fra albumet, en låt som egentlig brøt godt med hva man ellers fant på albumet.

Cats in the Cradle hadde i sin tid tilbake i 1974 toppet de amerikanske listene med låtskriveren selv, Harry Chapin. Da med en ekstra apostrofe tittelen Cat’s in the Cradle. Den var da helt ukjent i Norge, men to år senere tikket den inn på også norske radio og lister i en ikke ukjent versjon med Finn Kalvik ⟶ : Ride ride ranke.

Hans versjon maktet å holde på tematikken i låten, som selv tiår etter både den ene og andre versjonen har fortsatt er like aktuell.

For Ugly Kid Joe ble utgivelsen i alle fall utenfor USA, deres største låt. I Australia ble den en reell landeplage, og i Norge ble den av årets største låter gjennom senvåren. Og en av de mest seiglivede med sine sytten uker på Topp 10.

Bandet maktet vel aldri helt å følge opp suksessen fra disse årene. Med deres neste utgivelse, Menace to Sobriety, forsøkte gruppen å utvide den musikalske horisonten med et noe mer aggressivt uttrykk. Godt mottatt i musikkpressen hev ikke publikum seg på og utgivelsen ble kommersielt en solid fiasko.

Ugly Kid Joe ble deretter droppet av plateselskapet, og etter en utgivelse under en egen etikett – ble bandet oppløst i 1997.

De fleste medlemmene fortsatte i mindre band og grupper gjennom mange år, og Ugly Kid Joe så i grunnen ut til å være historie. Imidlertid stablet Crane og Eichstadt en ny utgave av bandet på føttene i 2010, og der har siden turnert nokså flittig både i USA og Europa. Også med et par nyere album i bagasjen.

Ugly Kid Joe var et av mange navn som kom og forsvant under den nye rockebølgen på starten av 90-tallet. Felles var nok en mangel av nytenking og særpreg. Men bandet sørget for en liten renessanse for Cats in the Cradle, som i dag har gjort låten til en aldri så liten klassiker innen rocken.


UGLY KID JOE

Cats in the Cradle
(Harry Chapin)
1993 Mercury
Produsert av Mark Dodson
Utgitt på albumet America’s Least Wanted