1994


Oppsummerer vi 1994, kan det nesten virke som alle omveltninger fra de to forrige årgangene regelrett var feid unna.

Nirvana var allerede borte, og i grungens fotspor var det kun et navn som Pearl Jam som maktet å etablere seg for de norske platekjøperne. Nedover i Europa duret euro-dancen videre, men nesten ikke eneste låt fra denne sjangeren var å se på toppen av årets norske singlelister. Dette fra en sjanger som til tider hadde dominert listene i 1993.

En av grunnene var trolig 1994s største trend: Samleplatene. Det krydde over av titler som Absolute Music, Mega Dance, Yabba-Dabba-Dance på markedet. Og så populære ble disse titlene, at de tidvis utgjorde om lag halvparten av albumene som lå inne på VGs Topp 20.

Dette ble det så mye bråk av fra både artister og platebransje, at 1994 faktisk ble den siste årgangen med en Topp 10 for låter en Topp 20 for album. Et lite stykke ut i 1995 ble de offisielle listene for landet fullstendig ommøblert, samlealbum ble skilt ut i en egen liste. Og antall enheter ble doblet til henholdsvis en Topp 20 og en Topp 40.

Men selv blant alle disse låtbaserte utgivelsen, snek det allikevel seg frem noen store – og nye – navn. Tre Små Kinesere og Vamp fikk sine gjennombrudd dette året. Trine Rein var landets nye popprinsesse – og Sissel Kyrkjebø utnyttet Lillehammer til fulle med sin eneste nummer 1 i Se ilden lyse.

Trenden for 1994 var allikevel at balladene vendte tilbake, ofte med godt etablerte navn. Bruce Springsteen, Bon Jovi og Aerosmith fikk alle noen av sine største hits. Og alle i et forholdsvis rolig tempo.

Fra USA forsøkte Mariah Carey å vippe Whitney Houston av sangtronen, men selv hun skulle snart bli utfordret av en viss fransk-canadisk stemme som allerede hevdet seg godt hos amerikanerne.

Den desidert største låten dette året kom allikevel fra noen skotter hjemmehørende i en av årets mest populære filmer: Fire bryllup og en gravferd. Utover sommeren og høsten ble man bare ikke kvitt Wet Wet Wets Love is All Around.

Året ellers var preget av noen små etniske eksperimenter, samt den første lille bølgen av kommende boybands.


TOPP 20 1994
Basert på plasseringer gjennom hele året.
Antall låter totalt: 85