Ace Of Base – The Sign

Hva var det egentlig med The Sign? En tikkende pop-reggae med en banal melodilinje på litt over tre minutter, som skulle gjøre Ace Of Base til årets største på de amerikanske listene.

Med sine seks uker på toppen av Billboard, var Ingen andre låter mer populær enn The Sign hos amerikanerne i 1994.

I Norge hadde man visst spilt fra seg kvartetten i denne omgang, da låten aldri nådde høyere enn en nummer 5. Hvor store Ace of Base i en periode egentlig var i USA og ellers på lister verden over, fikk kanskje nordmenn dermed helt med seg.

Kanskje ble vi også noe forvirret over albumet The Sign, som i bunn og grunn var en nyutgivelse av Happy Nation med enkelte nye låter og remikser. Vi hadde jo allerede kjøpt og hørt dette!

I USA regnes The Sign som selve innledningen på poptrenden som kom andre halvdel av 90-tallet. Etter omveltningene i musikkbransjen den første delen av 90-tallet, ble det liksom igjen lov å gi ut enkle og iørefallende poplåter uten at man måtte være så fryktelig «innafor».

The Sign skulle også bli starten på en svensk bølge av låtskrivere og produsenter på det amerikanske markedet, da låtens produsent Denniz Pop i årene som kom ble en særdeles etterspurt herremann for kommende både håpefulle og store amerikanske navn.

Pop falt fra allerede i 1998, men da stod hans kompanjong Max Martin allerede klar til å ta over den svenske suksessoppskriften.

Ace Of Base selv skulle for så vidt klare å bygge videre på suksessen, selv om de ikke var helt heldige ved valget av låten Lucky Love som førstesingle til deres enste album, The Bridge, året etter.

Deres største hits videre ble da begge svært store i USA, først Beautiful Life senere i 1995, deretter deres versjon av Cruel Summer i 1998.

I Norge ble kvartettens siste listeplassering en unnselig nummer 20 med Life Is a Flower samme år. Allikevel overlevde Ace Of Base som navn og gruppe hele 90-tallet, med flere godtselgende låter i flre land – og begge deres påfølgende album etter The Sign opplevde millionsalg.

Etter å ha lekt seg med adskillig mer standarisert radiopop disse årene, vendte Ace Of Base tilbake til studio-reggaeen på deres neste forsøke Da Capo i 2002. Det gikk ikke så bra, og søstrene Berggren forsvant deretter ut av kvartetten til fordel familier og andre prosjekter.

Et forsøk med nye vokalister uten søstrene gikk ingen steder i 2010, og siden 2012 har det vært stille fra Ace Of Base. Selv om gruppen selv hevder de aldri har lagt inn årene for godt.

The Sign fremstod vel kanskje som sjarmerende lettvekter tilbake i 1994, men på sikt var låten med på å bane vei for en rekke nye og spennende navn innen det svenske låstkrivermiljøet.


ACE OF BASE

The Sign
(Jonas Berggren)
1993 Mega
Produsert av Buddha, Joker, Denniz Pop og Douglas Carr
Utgitt på albumet The Sign