Bruce Springsteen – Streets of Philadelphia

Bruce Springsteens valg å forlate E Street Band for en gjeng studiomusikere i Los Angeles, hadde verken falt i smak eller vært så veldig vellykket.

Albumet Human Touch ble både dag og i dag sett på som en skuffelse, og selv ikke den samtidige utgivelsen Better Days klarte å bøte på det inntrykket.

Nå var det slik at Springsteen stadig var Springsteen, og allerede senere i 1992 slo han tilbake i MTVs populære Unplugged-serie. For Bruce’ dels ble det en «plugged», og ga ham en nokså solid revansje både hos publikum og kritikere da låtene fra TV-opptrenden ble utgitt som et eget album i april 1993.

Opptaket var gjort midt i USA- delen av hans 1992/93-turné, hvor Valle Hovin avsluttet den egentlige turnérunden i juni 1993.

Samme år ble han forespurt av regissøren Jonathan Demme å levere et spor til hans kommende dramafilm, Philadelphia. Springsteen hadde aldri tidligere vært involvert i noe som helst av filmmusikk, og var i utgangspunktet skeptisk.

Han fant allikevel frem til et nokså annerledes spor, hvor han helt uten andre musikere skrev og fremførte Streets of Philadelphia over et gjentakende trommespor. Klart inspirert av rytmene fra den gryende hiphop-bølgen. Lydsporet var ikke valgt tilfeldig, da Springsteen ønsket å kombinere den litt mørke bakgrunnen fra selve filmen – til sine egne tekstreferanser.

Den noe uvanlige kombinasjonen av «loops» og Springsteens umiskjennelige historiefortelling, slo noe overraskende til. Og låten ble en stor hit både i USA og i Europa. I Norge gikk den helt til topps i vintermånedene, og ble hans tredje listetopper. Og med sine sytten uker den desidert mest slitesterke. Musikkvideoen ble også lagt merke til, da Bruce sang live til innspillingen.

Bruce Springsteen skulle få flere singler inn på de norske listene også siden, men ingen skulle nå helt til topps.

Året etter ga Springsteen ut hele to album. Greatest Hits, som egentlig ikke var noen egentlig greatest hits», og den mer lavmælte The Ghost of Tom Joad. Førstnevnte solgte nesten selvfølgelig i et stort antall verden over, mens studioalbumet nok ble noe for lavmælt og innadvendt for de store massene. Til et par nye spor på samlealbumet, var også en utgave av E Street Band samlet for første gang på et lite tiår.

Deretter satte The Boss vel karrieren noe på vent og puslet med sitt videre ut tiåret. Noe resulterte i en pakke med uttgitte låter og rariteter i boksen Tracks – og i kortere utgave, 18 Tracks.

I 1999 ble han innlemmet i Rock and Roll Hall of Fame, og samme år fikk samlet sammen E Street Band til en stor og suksessfull turné. Også denne i anledningen med et besøk i Norge.

Platekarrieren stod imidlertid på vent, og først i 2002 slo Springsteen tilbake med sitt første album på sju år: The Rising. Stort sett godt mottatt både av presse av publikum, førte det ham tilbake på toppen av de amerikanske listene.

Men det skulle gå enda et par-tre år til før han igjen skulle få en virkelig stor låt!


BRUCE SPRINGSTEEN (f. 1949)

Streets of Philadelphia
(Bruce Springsteen)
1994 Columbia
Produsert av Bruce Springsteen og Chuck Plotkin
Utgitt på soundtracket til Philadelphia