Crash Test Dummies – Mmm Mmm Mmm Mmm

1994s mest gjenkjennelige låttittel kom fra en kvintett fra Winnipeg, Canada. Crash Test Dummies var da allerede godt kjent i hjemlandet, og den underfundige Mmm Mmm Mmm Mmm ble slett ikke deres største låt der.

Crash Test Dummies fremste kjennetegn var først og fremst vokalist Brad Roberts mørke stemme, som ga låtene et klart særpreg i en tid da herrestemmene helst skulle være så tenorvennlige som mulig.

Bandet kom sammen i 1988 og var bygget på to heller underlige grupper med de betegnende navnene Bad Brad Roberts og St. James Rhythm Pigs. Da var det kanskje ikke så rart at den endelige utgaven av gruppen fikk et tilsvarende originalt navn.

Som band debuterte de med utgivelsen The Ghosts that Haunt Me i 1991, og fikk en solid hit i Canada med balladen Superman’s Song. En låt med noe underlig historie om både Supermann og Tarzan.

Sjangeren var en nokså renspikket gitarpop med enkelte folk-elementer i seg, og albumet skulle i hjemlandet i over 300 000 eksemplarer. Et nokså solid tall selv til å være Canada.

1993-utgivelsen God Shuffled His Feet var oppfølgeren, og anført av Mmm Mmm Mmm Mmm vekket nå bandet solid oppmerksomhet også utenfor de canadiske grensene. I Norge ble låten en av årets aller største singler, og sørget også for albumet solgte svært bra.

Låten gikk til topps i flere europeiske land, derav alle de tre skandinaviske landene. Og den ble også stor i de to viktigste platelandene, USA og Storbritannia. Svakest gjorde låten det i Finland – og faktisk hjemme i Canada, hvor Mmm osv. bare en ble en moderat hit.

Mmm Mmm Mmm Mmm ble riktig så godt mottatt i sin tid også av musikkpressen, men har de senere årene også blitt inkludert på et par lister over tidenes mer dårlige hits. Ryktet for låten er nok bedre utenfor det amerikanske markedet, noe som kanskje har noe å gjøre med de noe originale og underfundige tekstlinjene.

Med en slik låt måtte et hvert navn enten bla opp med en lignende låt videre, eller helst komme med noe helt nytt. Crash Test Dummies maktet ingen av disse, og forble – utenom i Canada og Island(!) – en av 90-tallets større døgnfluer.

Ved neste korsvei, albumet A Worm’s Life i 1996, var gitarene kraftig pusset opp. Og uttrykket fremstod foruten Brad Roberts gjenkjennelig stemme, et nokså godt stykke unna tonene fra 1994-suksessen.

Etter tusenårskiftet forsvant bandet også i popularitet hjemme i Canada, men de la aldri inn årene – selv om gruppen siden 2010 ikke har utgitt noe ny musikk.

Mmm Mmm Mmm Mmm fremstår i dag som en noe annerledes – og kanskje litt glemt låt fra 1994. I sin tid toppet den listene gjennom hele sommeren. Og i sum var det kun en landeplage fra Wet Wet Wet som dette året var mer populær i Norge enn Crash Test Dummies.


CRASH TEST DUMMIES

Mmm Mmm Mmm Mmm
(Brad Roberts)
1993 BMG Arista
Produsert av Jerry Harrison og Crash Test Dummies
Utgitt på albumet God Shuffled His Feet