Deep Forest – Sweet Lullaby

En av 1994s mest særpregede utgivelser kom fra franske Deep Forest: En duo som blandet afrikanske folketoner sammen klubbrytmer og new age-inspirerte lydbilder.

Deep Forest var franskmennene Éric Mouquet og Michael Sanchez, og prosjektet hadde sin opprinnelse i lille Saint Saulve, like ved den belgiske grensen. Det meste av deres første album ble også ferdigstilt nettopp i Brüssel, Belgia.

Utgangspunktet var korte lydopptak samlet inn av forskere fra forskjellige hjørner av det sentrale Afrika, stort sett fra Kongo-området, Burundi og Senegal. Også lydklipp fra bakafolket i Kamerun og Gabon ble brukt.

I studio ble disse klippene satt sammen med duoens egen elektroniske og til dels dansevennlige rytmer, og resultatet ble heller særpreget.

Prosjektet ble umiddelbar ingen stor suksess, men vekket en viss oppmerksomhet hjemme i Frankrike samt Tyskland. Låten Sweet Lullaby startet etter hvert å leve sitt eget lille liv, og etter Enigmas ⟶ suksess – fikk den fornyet interesse i flere land.

I motsetning til de fleste andre sporene på Deep Forests debutalbum, stammet ikke tonene fra det sentrale Afrika. Men melodien var i stedet hentet fra Solomon-øyene nordøst for Australia. Låten het opprinnelig Rorogwela og var tatt opp i regi av Unesco allerede i 1970.

I Norge fikk Sweet Lullaby størst suksess gjennom en adskillig mer rytmisk versjon enn originalen, og det ble et helt remikset album av debututgivelsen – World Mix – som her til lands fremstod som Deep Forests egentlige utgivelse.

Både låt og album solgte overraskende bra på de norske listene, og Sweet Lullaby oppnådde en fjerdeplass som beste plassering på VGs Topp 10.

Året etter kom den adskillig mer tilgjengelige Boheme på markedet, anført av Marta’s Song – som ble Deep Forests andre og siste hitsingle i Norge. Her ble det hentet inspirasjon av folkemusikk og -toner fra land som Romania og Ungarn, noe som nesten selvfølgelig gjorde det musikalske uttrykket adskillig mer tilgjengelig for oss nordiske ører.

Deep Forest fortsatte denne trenden med nesten tematiske utgivelser også på de kommende utgivelsene, der de fleste albumene var viet musikk fra bestemte verdenshjørner.

Etter Comparsa i 1996 gjestet de ikke siden de norske listene, men duoen beholdt en så pass stor krets av tilhengere at prosjektet har holdt det gående like til i dag.

Sanches forlot Deep Forest i 2005, og etter har Éric Mouquet ledet prosjektet alene.

Deep Forest har fått både ros og kritikk for å fremme musikk fra helt ukjente hjørner på planeten. Ros for å ha rettet søkelyset mot en kulturell arv som for de fleste var helt ukjent. Ris for ikke alltid å ha vært like heldig med kreditering og honorering av de involverte på innspillingene.


DEEP FOREST

Sweet Lullaby
(Éric Mouquet/Michael Sanchez)
1994 Columbia
Produsert av Éric Mouquet og Michael Sanchez
Utgitt på albumet World Mix