Grid – Swamp Thing

Det måtte en banjo til for å gi britiske The Grid noen hyggelige listeplasseringer. Selv om Swamp Thing vel kanskje ikke var så veldig «swamp».

Duoen Dave Ball og Richard Norris hadde samarbeidet siden 1988, men først som The Grid fra 1990. De hadde i 1994 allerede to album bak seg på Virgin, og hadde fått en gryende oppmerksomhet gjennom albumet 456 og låter derfra.

Stilen var en slags ukonvensjonell techno, der låtene var like mye bygd opp rundt loops og sekvensere, fremfor egentlige melodier. Allikevel var duoen kjent for å bruke en bråte gjestemusikere på låtene, uten at disse noensinne druknet duoenes egentlige lydbilde.

The Grids første single av året, Texas Cowboys, var kanskje verken «Texas» eller «cowboy». Men den ga duoen deres første større låt på de britiske listene, og den lette amerikanske flørten banet vei for Swamp Thing som neste single.

Låten var – og ble – deres mest kommersielle utgivelse, og det hjalp nok på en kreativ og populær Montevideo. The Grid hadde vel ingen forutsetninger til å videreføre suksessen med videre låter. Deres neste single, den helt annerledes Rollercoaster, maktet allikevel å innta topp 20 hos britene.

Banjo-temaet på Swamp Thing ble spilt og komponert av den unge folkemusikeren Roger Dinsdale. I dag hadde han nok blitt kreditert som låtskriver, noe han ikke ble i 1994. Dette førte også til lite kjent disputt med duoen i The Grid i flere år.

Dinsdale var en svært lovende musiker innen det irske musikkmiljøet i London, der uenighetene rundt Swamp Thing nok sørget for at han aldri siden deltok på andre innspillinger eller fikk den karrieren mange trodde han kunne få. Han tok sitt eget liv i 2009 fullstendig ute av musikkbransjen.

For The Grid ble karrieren videre nokså varierende. Duoen ble kjent som et typisk bransjenavn, blant disse navnene som ofte dukket opp i de mer «seriøse» musikkartiklene skrytende av dusinvare med utstyr de færreste måtte ha hørt om.

De ble derimot også kjent som til dels banebrytende innen live-opptredener, der duoen maktet å kombinere det forhåndsprogrammerte med «ekte» musikk. Også visuelt tok de i bruk ny teknologi som ga dem full kontroll over både musikk, lyd og lys.

The Grid ga seg i 1996, med sporadiske gjenforeninger siden fra 2003. Både Ball og Norris fortsatte deretter karrierene på egne føtter, og sistnevnte har etter hvert også fått seg et navn innen film og TV.


THE GRID

Swamp Thing
(Richard Norris/David Ball)
1994 Deconstruction
Produsert av The Grid
Utgitt på albumet Evolver