Lisa Ekdahl – Vem vet

En av 1994s mest spilte låter både på norske og svenske radiostasjoner, kom fra 23 år gamle Lisa Ekdahl fra Mariefred utenfor Stockholm.

Man kunne bare ikke unngå å overhøre den slentrende Vem vet gjennom året. Og selv om en monsterhit på radioene ikke alltid ga utslag på listene, gjorde det nettopp det i dette tilfellet. Singlen til Vem Vet solgte bra i begge landene, og Lisa Ekdahls selvtitulerte debutalbum skulle i løpet av året gå helt til topps på VGs albumliste.

Lisa Ekdahl vokste opp i en familie med røtter i den såkalte grønne bølgen i Sverige på 70-tallet. Ut av storbyen og ut på landet var trenden, og denne bakgrunnen tok med seg inn i karrieren i både stil og uttrykk.

Ekdahl ble aldri noen egentlig popartist, og opererte fra første stund i et grenseland mellom jazz og svensk visesang. Hun dannet etter hvert et helt eget uttrykk, der hun først hadde blitt kjent som vokalist i Peter Nordahls jazztrio. Dette samarbeidet fortsatte også etter hennes eget gjennombrudd.

På senere utgivelser har hun også blandet inn elementer fra country i muskken.

Med sin særegne stemme og nokså jordnære uttrykk, etablerte Lisa Ekdahl seg som navn og artist og skulle gjennom karrieren få fire album til topps på de svenske listene. Også i Norge beholdt hun et stort publikum, og selv om det komme ikke kom flere Vem Vets – gjestet samtlige av hennes utgivelser frem til 2009 de norske albumlistene.

Utover hennes samarbeid i jazzen, leverte Ekdahl alltid sine låter på svensk. Med unntak av to selvproduserte utgivelser i 2009 og 2014. Hun ble kanskje aldri den største yndlingen i musikkpressen, men hennes album När alla vägar leder hem fra 2017 – fikk slett ingen dårlig mottakelse.

Albumet fikk en svensk Grammis i kategorien singer-songwriter, hennes fjerde etter at nettopp debututgivelsen i 1994 hadde mottatt hele tre priser.

Lisa Ekdahl er i dag aktuell både med en vårturné Sverige rundt, og utga i 2021 albumet Grand Songs med hennes helt egne tolkninger av gamle klassikere.


LISA EKDAHL (f. 1971)

Vem vet
(Lisa Ekdahl)
1994 EMI
Produsert av Gunnar Nordén
Utgitt på albumet Lisa Ekdahl