Pearl Jam – Dissident

Litt ut av ingenting hadde Pearl Jam steget frem som grungens fremste håp, der debutalbumet Ten (1991) allerede i 1994 hadde blitt stemplet med et klassiker-status.

Pearl Jam var bygget på det tidligere bandet Mother Love Bone, og fikk fra første stund en nokså stabil besetning med vokalist Eddie Vedder (f. 1964), de to gitaristene Mike McCready og Stone Gossard og bassisten Jeff Ament. Trommeslagerne skulle derimot byttes noe på de første årene, der Dave Abbruzzese var navnet i årene fra 1991 til 1994.

Bandet ble raskt kjent for sine dyktige og inspirerte konserter, og i løpet av 1992 ble albumet Ten en av grungens virkelige store – og viktigste – utgivelser. Pearl Jam viste allerede der en diversitet i låtene som fenget publikum langt utover det sedvanlige grunge-segmentet.

Ten ble en langtidsselger, også i Norge, og ble raskt noe av en inspirasjon for senere grupper utover tiåret. Albumet blir i dag regnet som et av de viktigste barnene i sin tid, og figurerer ofte høyt over de mest verdsatte utgivelsene noensinne i rockens historie.

VS. utgitt i 1993 hadde et adskillig mer skranglete lydbilde, med ble allikevel svært godt mottatt. Pearl Jam startet også å sette klare grenser for musikken til «kommersiell utnyttelse», en linje de fulgte ganske så skarpt i det kommende tiåret.

Blant annet nektet de lenge plent å spille inn musikkvideoer, og var i langt tid også riktig så tilbakeholdne med intervjuer.

Dette sørget i grunnen bare for enda større blest rundt både låter og album, og Pearl Jam utnyttet virkelig CD-mulighetene. Blant annet med live-versjoner av låtene, og gjerne flere versjoner av en og samme single.

I Norge ble bandet kanskje først og fremst et kritikernavn, men med en svært trofast skare av tilhengere som ofte fikk albumene høyt opp på listene.

Med årene ble de nok for komplekse og eksperimentelle for de største massene, men bandet beholdt allikevel mye av grunge-røttene – og ble på mange måter selve kontinuiteten av grungen i alle år. Ikke minst grunnet Vedders gjenkjennelige vokal, men også fordi de alltid maktet å forbli «Pearl Jam» selv med nye og nødvendige impulser i utgivelsene.

Dissident fremstår i dag som kanskje et typisk albumspor fra 1993s Vs., men låten er ennå den singlen fra Pearl Jam som har hatt størst suksess over på norske låtlistene. Den fikk i sin tid solid radiospilling, og det hjalp nok også på populariteten at Pearl Jam sommeren 1993 hadde hatt to solide opptredener i Norge: Først på Sentrum Scene, deretter på Kalvøya.

Den største populariteten til Pearl Jam ga seg vel ved inngangen til 2000-tallet, men utgivelsene fortsatte å selge i millioner. Og de ble etter mer populære utenfor de amerikanske grensene, enn i hjemlandet.

Deres siste album, Gigaton, kom så seint som i 2020. der et par kritikere litt slående fant opp uttrykket «voksen-grunge». For Pearl Jam kan vel begrepet trygt settes som et hederstegn.


PEARL JAM

Dissident
(Eddie Vedder/Jeff Ament/Stone Gossard/Mike McCready/Dave Abbruzzese)
1994 Epic
Produsert av Brendan O’Brien og Pearl Jam
Utgitt på albumet Vs.