September When – Cries Like a Baby

I 1994 åpnet The September When opp lydveggene og skulle kanskje levere sin beste utgivelse i albumet HuggerMugger.

Etter å ha kjørt nokså trygt musikalsk på forgjengeren, One Eye Open, løsnet bandet på gitarene og fikk med seg både publikum og kritikere da HuggerMugger inntok butikkhyllene. Utgivelsen ble anført av balladen Cries Like a Baby, som i sum ble deres største låt på singlelistene. Selv om Can I Trust You hadde klatret noe høyere.

Cries Like a Baby var innspilt med musikere fra Stavanger Symfoniorkester med Sveinung Sand bak dirigentstokken, men låten ble aldri pompøs eller overprodusert. Der gruppen til da hadde vært kjent for sine gjennomføre gitarpoplåter, var Cries Like a Baby en av to store og gjennomførte ballader på HuggerMugger. Den andre var The Garden Party.

Låten ble promotert med musikkvideo, men denne er per i dag ikke tilgjengelig på kanaler som YouTube.

HuggerMugger fikk også oppmerksomhet for sitt noe iøynefallende cover, som til lanseringen blant annet på det tyske markedet ble endret til et mer tillitsvekkende gruppefoto. Albumet var produsert av briten Steve Lovell, som på samme tid var involvert å få frem et annet lovende band: Blur.

Utgivelsen skulle selge i 100 000 eksemplarer, og gjorde TSW til 90-tallets mestselgende norske gruppe. Aftenbladet ga utgivelsen toppkarakter, og hevdet at nå ble det «vrient å komme videre».

Det gjorde det også, for midt i et forsøk på å entre det tyske markedet – startet bandet å falle hverandre med flere medlemmer som søkte nye utfordringer. I 1996 var det slutt med et TV-annonsert Absolute TSW-album, og Morten Abel gikk deretter raskt i gang med en solid solokarriere.

De øvrige medlemmene ble sentrale i musikkmiljøet i Rogaland i alle år, mens Abel frem til 2006 skulle utgi fem storselgende album som gjorde ham til en av landets absolutte toppartister.

The September When ble gjenforent i 2008, opprinnelig bare for en eneste konsert. Men mottakelsen førte noe overraskende, også for dem selv, til innspillingen av et helt nytt album – Judas Kiss, som ikke maktet helt å nå opp mot utgivelsene fra 90-tallet.

Låten Don’t Call the Cops skulle allikevel bli en slags siste svanesang fra bandet, da den ble gruppens siste låt inne på topplistene i Norge.

The September When kom igjen sammen i 2019, og er ikke egentlig oppløst. Bandet bestod da av samme kvintett som fra 90-årene, med unntak av av gitarist Morten Mølster som falt fra i 2013.

Ett nytt album ble startet jobbet på like før pandemien i 2020, men har ennå blitt gjennomført.


THE SEPTEMBER WHEN

Cries Like a Baby
(Morten Abel)
Produsert av Steve Lovell
1994 WEA
Utgitt på albumet HuggerMugger