Sissel Kyrkjebø – Se ilden lyse

Hele Norges Sissel var vel egentlig midt inne i et veivalg for karrieren, da OL på Lillehammer virkelig skulle få stemmen hennes brakt ut til de fleste verdenshjørner.

Historien er velkjent: Etter flere år som vokalist i NRKs populære «Syng med oss», fikk Sissel det store gjennombruddet gjennom 1986s utgave av Eurovision, for året arrangert i Bergen. Ikke som deltaker, men i tospann med Steinar Ofsdal som pausenummer.

Hun kom under myndig veiledning av Rune Larsen, som ble hennes manager. På hans selskap, og med sine to første album, Sissel og Glade jul, satte hun salgsrekorder i Norge. Og ble årets spellemann for 1986.

Låter som Vestland, Vestland og Kjærlighet fikk omhyggelig radiospilling, og har blitt hennes egne standarder som siden har fulgt henne gjennom karrieren. Ingen norsk album har heller siden solgt like mye som julealbumet fra året etter.

Etter den ikke like godt mottatte Soria Moria i 1989, valgte en da voksen Sissel å forlate Rune Larsen og hans Noah’s Ark i Bergen. Resultatet ble en kontrakt med hardtsatsende Stageway Records, og hennes første engelsspråklige album kom i 1991 hetende Gift of Love. Utgivelsen var delvis dansk-produsert i samarbeid med Hanne Boels produsent, Oli Poulsen.

Uttenom språkdrakten var innholdet som ved hennes to tidligere album, en blanding av originalskrevet materiell og coverlåter. Utgivelsen ble ikke så veldig godt mottatt i pressen, men sørget allikevel for solid radiospilling med låter som tittelsporet og hennes tolkning av Solitaire.

Det var vel nesten en selvfølgelighet at Sissel måtte få en rolle i Lillehammer-lekene i 1994. Der sang hun foran millioner av TV-seere selve OL-hymnen, og «vant» også frem som solist på den offisielle OL-låten.

Se ilden lyse var skrevet av Jan Vincents Johannessen, som i dag er like så kjent som tekstforfatteren til Himmel på Jord. Produksjonen stod ringreven Svein Gundersen for, og med selvfølgelige innslag fra Annbjørg Lien og Oslo Gospel Choir var lite overlatt til tilfeldighetene.

Låten var egentlig vunnet frem i en intern konkurranse, der også a-ha ⟶ hadde hatt en låt i rekkene. Deres Shapes That Go Together ble i stedet valgt som temalåt for Paralympics-lekene.

Se ilden lyse ble i utgangspunktet ikke så veldig godt mottatt, da den fra flere storaviser ble regnet som for «trygg». Den ble allikevel Sissels første store hit også på salgslistene, og den første av to førsteplasser på VGs singleliste.

Den var en slags dobbeltugivelse, der også en engelsk versjon – Fire in Your Heart – ble spilt inn i duett med Plácido Domingo. Denne versjonen ble utgitt utenfor landets grenser, og gjorde det riktig så skarpt i land som Sverige og Tyskland. Og visstnok også i Japan.

Sissel lanserte samme år albumet Innerst i sjelen, som denne gangen ble vel mottatt. Ole Paus’ tittelspor fikk vel nesten mer radiospilling enn OL-låten, og albumet skulle også selge bra på andre markeder. Innerst i sjelen ble utgitt i egne versjoner for både det britiske og japanske markedet. Og sørget for at Sissel fikk det riktig så travelt med promotering og opptredener de neste par årene.

I denne perioden rakk han både hun en populær opptreden nettopp med Domingo i hans «Christmas in Vienna» for julen 1994, og i 1997 turnerte hun USA med irske The Chieftains.

På samme tid ble hun involvert i to andre prosjekter, der stemmen hennes virkelig kom til å skinne. Først gjennom hennes vokalinnsats i Titanic. Deretter i prosjektet The Rapsody Overture i samarbeid med Warren G ⟶ .

Se ilden lyse var for øvrig den eneste norskspråklige listetopperen mellom 1988 og 1996.


SISSEL KYRKJEBØ (f. 1969)

Se ilden lyse
(Svein Gundersen/Jan Vincents Johannessen)
1994 Forenede Fonogramprodusenter
Produsert av Svein Gundersen
Utgitt på albumet Innerst i sjelen


Inkludert engelsk utgave.