Stiltskin – Inside

Inside og Stiltskin var egentlig briten Peter Lawlor, som spilte absolutt alle instrumentene på låten. Vokalist Ray Wilson og resten av bandet kom til i ettertid.

Lawlor var en ung og lovende multi-musiker, som hadde sett se ut en karriere innen både TV og reklame. Selveste Levi’s fikk napp i hans tanlenter, og med dundrende gitarer og et klart ekko fra grungen – ble et nokså treffende gitartema brukt i Levi’s 1994-reklamefilm Creek.

Peter Lawlor ønsket deretter å utgi låten som en fullverdig utgivelse, og dannet da sitt eget selskap – Water Music Production. En etter en hyret han inn «ekte» musikere, og Stiltskin ble skapt som en kvartett med skotten Ray Wilson (f. 1968) som vokalist og frontfigur.

De øvrige medlemmene var James Finnigan på bass og tangenter, og Ross McFarlane på slagverk. Lawlor trakterte allikevel det aller mest selv, og på Inside var det kun han selv og Wilson som deltok.

Det adskillig større Virgin fanget deretter opp på låt og band, og plutselig befant Stiltskin seg på toppen av de britiske av listene med Inside. Suksessen spredte seg også til andre deler av Europa – og låten ble også stor også i Norge gjennom sommeren 1994.

Den opera-lignende introen var ikke en sampling, men ble sunget av britiske The Ambrosian Singers. Et ikke ukjent London-basert kor, som har vært aktive fra 1951.

Etter den gode mottakelsen, og i pressen, med Inside – forsøkte Stiltskin seg deretter med både nye singler og et helt album. Det gikk ikke så bra, og gruppen oppnådde bare en eneste topp 40-låt til selv hos britene med oppfølgeren Footsteps.

Bandet gikk deretter fra hverandre allerede i 1996.

Peter Lawlor gikk deretter tilbake til låter og temaer rettet mot TV og reklamebransjen, og det finnes ikke en brite i dag som ikke har overhørt en hans produksjoner. Selv om de trolig aldri har hørt om Peter Lawlor. Han ble nemlig en gjenganger i lokalene til BBC og andre store produksjonsteam, og det var hans tema briter i mangfoldige overhørte til overføringene fra deres hjemlige Premier League.

Vokalist Ray Wilson ble deretter hyret inn til Genesis⟶ som erstatter for Phil Collins ⟶ . Det gikk heller ikke så bra, og det ble med bare ett album. Og for øvrig også det aller siste med Genesis noensinne.

Han forsøkte deg deretter som artist på egen hånd på uavhengige selskap, og fikk et rykte på seg en av 90-tallets fineste og kanskje bortglemte stemmer.

Fra midten av 2000-tallet vendte han tilbake som Stiltskin, uten noen av de andre medlemmene fra 1994. Siden har han fortsatt å turnere under gruppenavnet, og også fått utgitt et par sporadiske album.

Musikkvideoen under er en opprinnelig fanmiks av Levi’s Creek og Stiltskins originale musikkvideo.


STILTSKIN

Inside
(Peter Lawlor)
1994 Virgin
Produsert av Peter Lawlor
Utgitt på albumet The Mind’s Eye