Warren G. & Nate Dogg – Regulate

Den egentlige hiphop-en, som oppstått i Bronx, New York, hadde aldri slått virkelig an i Norge. Låter med rapp hadde norske lyttere riktignok stiftet bekjentskap i mange år. Men ikke før Regulate slo til på sensommeren 1994, slo en rotekte hiphop låt til også ovenfor de norske platekjøperne.

Da var det heller ikke New York som var basen, men navn fra den (for oss europeere) adskillig mer spiselige vestkystrappen. Mer spiselig, fordi denne retningen basert rundt L.A. fra mange navn kunne virke langt mindre komplisert enn sine konkurrenter på østkysten.

Rapperne på vestkysten var også langt flinkere å samarbeide med elementer fra r&b og funk-sjangeren, og Regulate var nettopp en låt satt i denne sammenfiltringen. I USA blir hybriden ofte titulert som G-funk.

Warren G. (Warren Griffin III, f. 1970) og Nate Dogg (Nathaniel Dwayne Hale, 1969-2011), kom begge fra samme miljø fra Long Beach i L.A. De ble først kjent som en trio, 213, der Snoop Dogg var tredje medlem. Nate og Snoop var søskenbarn.

De ble kjent gjennom låten Ain’t No Fun, som om ikke ble så veldig stor i USA, skaffet dem nok oppmerksomhet til å bygge seg en videre karriere. Det hjalp også på at deres felles bekjente, Dr. Dre, i 1993 hadde hatt enorm suksess med sin The Chronic. Og Dr. Dre hadde utvilsomt en finger med i spillet, da han fikk Warren G. og Nate Dogg til å samarbeide også etter at 213 ble nedlagt.

Regulate var opprinnelig Warren G.s egen låt, der Nate Dogg stod for rappen i låten. Den ble først kjent gjennom filmen Above the Rim, et drama satt rundt basketmiljøet i USA – der Tupac blant annet hadde en av hovedrollene.

Som single ble låten den første rapp-låten fra vestkysten som ble stor også utenfor de amerikanske grensene, deriblant Norge. Og den gjorde sitt til at både Warren G. og Nate Dogg begge fikk sine store gjennombrudd hjemme i USA.

Felles for begge artistene var at de først og fremst skulle bli kjent for sin evne til å samarbeide med andre navn og artister, fremfor å videreføre karrierene i sine egne navn.

I Norge skulle Warren G. bli den vi hørte mest til i årene som kom, mens Nate Dogg gjennom resten av 90-tallet heller ble et heller ukjent navn. Han dukket derimot opp igjen i den amerikanske r&b-bølgen på starten av 2000-tallet, og så seint som i 2017 – seks år etter hans død – herjet låten Gansta Walk (med SNBRN) rundt på norske strømmelister.

I likhet med flere andre av hans kompanjonger fra 90-tallet, rotet han seg inn i flere forhold både over og på kant med loven. Men det helseproblemer som førte til at Nate Dogg døde etter et par års hjerteproblemer i 2008.

Warren G. skulle sammen med Adina Howard få en solid hit også i Norge med en over av Tina Turners ⟶ What’s Love Got to Do with It. Før han i 1997 gikk helt til topps i samarbeid med vår egen Sissel med Prince Igor.


WARREN G. & NATE DOGG

Regulate
(Warren Griffin III/Nathaniel Hale)
1994 Def Jam/Interscope
Produsert av Warren G.
Utgitt på albumet G-Funk Era