Wet Wet Wet – Love Is All Around

Kvartetten Wet Wet Wet var fra første stund britenes egne yndlinger, som ikke helt maktet å slå til på det europeiske fastlandet. Skandinavia iberegnet.

Gruppen stammet fra Clydebank, noen mil utenfor Glasgow i Skottland, og fikk umiddelbar suksess fra første tone i 1987 med låten Wishing I Was Lucky.

Wet Wet Wet stammet fra highschool-miljøet i Clydebank, og kom opprinnelig sammen allerede i 1982. Med årene stabiliserte det seg en besetning med vokalist Marti Pellow (f. 1965), bassist Graeme Clark, Neil Michell (keyboards) og Tommy Cunningham (slagverk).

Gitarist var hele tiden Graeme Duffin, som aldri ble et offisielt medlem av bandet.

Wet Wet Wet slo til midt i en liten bølge av en rekke britiske gitarnavn de siste årene av 80-tallet. De hadde en egen evne til å komme med melodiøse poplinjer, hentet fra britiske radiostasjoner – men ikke uten kvalitet.

Frem til 1994 hadde gruppen hatt hele elleve topp 20-låter inne på de britiske listene, og tre godtselgende album. Størst av disse hadde vært deres versjon av With a Little Help from My Friends, en veldedighets-single som hadde gått helt til topps sommeren 1988.

Kvartetten ble også digre i Irland, men utenfor de britiske øyene ble gruppen bare sporadisk lagt merke til – med noen få listeplasseringer i land som Tyskland, Australia og Nederland.

Dette endret seg over natten da bandet ble forespurt om å bidra med en låt til filmen Fire bryllup og en gravferd. Valget falt på The Troggs ⤑ litt glemte hit fra 1967, Love Is All Around. Den gang en greitselgende single i flere land, blant annet i Sverige, og en nummer fire hos britene. Men nordmenn hadde da gitt opp hele bandet.

Wet Wet Wet valgte å spille inn sin versjon som en gitarbasert ballade med strykere og litt trøkk i refrengene, og mottakelsen ble overveldende. At Hugh Grants bryllupsfilm også hadde blitt en stor suksess (også i Norge) hjalp nok også på popoulariteten.

I Norge ble den årets mest populære låt, med elleve uker på topp og dobbelt så mange uker totalt inne på VGs topp 10. Men det var ingenting mot hva låten maktet på hjemmebane. For britene ble bare ikke kvitt Wet Wet Wet dette året. Love Is All Around ble en reell landeplage.

Etter femten(!) sammenhengende uker på topp, valgte bandet enkelt og greit å stanse opptrykkingen av flere fysiske singler. Og stanset med det sannsynligvis en rekord på britiske lister med antall uker på topp. Den ble – og blir – ennå holdt av Bryan Adams ⟶ og hans (Everything I Do) I Do it For You.

I ettertid var det kanskje smart av bandet å stanse videre salgs av låten. De valgte bevisst å fokusere på det kommende albumet Picture This i 1995, som også inneholdt Love Is All Around. Men den egentlige førstesinglen herfra var den rolige Julia Says, som maktet å bli en hyggelig vårhit i flere land. Deriblant også Norge.

Den reddet nok Wet Wet Wet fullstendig å bli oppfattet som en gedigen døgnflue utenfor de britiske øyene, men både låt og album ble det siste både vi – og andre utenfor Storbritannia og Irland – hørte fra bandet.

Deres neste utgivelse i 1997 strandet nokså langt utenfor de flestes radarer, men bandet maktet i alle fall å avslutte et godt tiår med en britisk nummer 4 i deres utgave av Beatles’ ⟶ gode, gamle Yesterday.

Deretter var det slutt, og da gruppen kom sammen igjen i 2004 – hadde nok tiden løpt på fra dem. Bandet maktet et par topp 20-hits til, men det ble nokså sporadisk med både nye låter og album. Deres 2021-utgivelse, The Journey, var bare deres andre siden comebacket. Og skrapet så vidt innom både salgs- og strømmelister i Storbritannia.

«Bandet» er i prinsippet i dag kun en duo med bassist Graeme Clark fra originalbesetningen, sammen med en ny vokalist i Kevin Simm.

Wet Wet Wet ble vel et kanskje et eksempel på at én stor låt kunne gjøre underverker for hvilken som helst som karriere. Men at en for stor låt, like gjerne kunne være med å velte den.


WET WET WET

Love Is All Around
(Reg Presley)
1994 The Precious Organisation
Produsert av Wet Wet Wet og Graeme Duffin
Senere utgitt på albumet Picture This