Whigfield – Saturday Night

Whigfield var danske Sannie Charlotte Carlson, som med Saturday Night ble noe av en farsott ut gjennom senhøsten 1994.

Den enkle og fengende Saturday Night ble noe av en gremmelse for de fleste musikkskribenter, men låten ble allikevel – eller kanskje nettopp derfor – en storselger som gikk til topps i flere land. Best mottatt blant «bedreviterne» i avisene, ble låten faktisk i USA. Som ikke hadde fått europop-låtene i hopetall slik som her hjemme. Den kom derimot aldri inn på listene der.

Whigfield skapte en viss oppmerksomhet for både opptredener og stil, og hun hadde med seg til Saturday Night en utstudert koreografi som skulle overleve langt lengre enn låten. I forkant av suksessen hadde hun forsøkt seg både modell og i musikkstudier, og hadde også tilbrakt noen år i Afrika.

Saturday Night var skrevet og produsert av den italienske Larry Pignagnoli og Davide Riva. Førstnevnte hadde nordmenn allerede overhørt som bakmann for Spagnas 1987-hit, Call Me.

På opptredener fremstod Whigfield mer som en figur enn en artist, og hun sang aldri en tone fra scenekanten. Det var nok også svært bevisst. Senere ble det avslørt at den egentlige vokalen på samtlige av Whigfields 90-talls-utgivelser, var levert av britiske Ann Lee.

Avsløringen fikk selvfølgelig langt mindre konsekvenser enn fadesen rundt Milli Vanilli ⟶. Whigfield hadde selvfølgelig aldri samme gjennomslagskraft som denne duoen, til tross for suksessen på midten av 90-tallet.

Whigfield slapp vel unna det verste stempelet som døgnflue, da også neste låt Another Day gjorde det helt greit i overgangen til 1995. En nummer 9 i Norge, og hennes andre – og siste – låt på våre hjemlige lister.

Sexy Eyes gjorde det deretter skarpt i land som Spania og Australia, før hun forduftet helt i etterkant.

Hun la derimot aldri karrieren på hylla, og fortsatte med opptredener og utgivelser. Også under andre artistnavn.

Hjemme i Danmark ble hun med årene vel det man kan kalle som «kjendis», og i 2018 så danskene henne på scenen i sin hjemlige MGP-finale. Uten at hun karret til seg noen stor plassering der.


WHIGFIELD (f. 1970)

Saturday Night
(Larry Pignagnoli og Davide Riva)
1994 Labelle
Produsert av Larry Pignagnoli
Utgitt på albumet Whigfield