Bryan Adams – Have You Ever Really Loved a Woman?

1995 skulle bli et vendepunkt for Bryan Adams som artist. Og det var vel i bunn og grunn hans egne karrierevalg, som førte til rockeren Adams fikk seg et solid skudd for baugen.

Adams hadde aldri vært redd for å låne ut låtene sine til filmer. Om det så var påkostede Hollywood-blockbustere, som noe mer diskret og heller ukjente amerikanske drive-in filmer.

Selv Heaven hadde fått sin første gjennomkjøring i en heller arketypisk anno 80-talls student-møter-dame-film som A Night in Heaven. I ettertid påpekt av flere, et eksempel der låten ble en god del bedre mottatt enn hva man så på lerretet.

Adams samarbeid med «Mutt» Lange og filmkomponist Michael Kamen, førte til flere filmlåter i perioden 1991 til 1995. Ikke alle ble like kjent, og ingen kunne naturlig nok overgå landeplagen – eller helst verdensplagen – (Everything I Do) I Do it for You fra 1991.

Denne trioen av låtskrivere og produsenter maktet å skrape sammen to nummer 1-låter også i ettertid, der Have You Ever Really Loved a Woman? ble den tredje listetopperen i USA etter Robin Hood og De Tre Musketerer (All for Love).

Anledningen for 1995 var filmen Don Juan DeMarco, med Johnny Depp som Don Juan selv. Ikke akkurat en stormende suksess i sin tid, men ettermælet hos filmkritikerne har med tiden ikke blitt så ille.

Som med Robin Hood-temaet fire år tidligere, var Adams’ låt et gjennomgående tema i filmen. Og med dette skapte man en klar – og vel også smart – gjenkjennelig referanse fra film til låt. Man kjente igjen scener fra scenene i filmen, når man også hørte Have You Ever Really Loved a Woman? som låt.

Slikt var ikke vanlig i amerikansk filmindustri, der man stort sett kjørte på med en «nå-skal-vi-få-en-hit» over rulletekstene – uten sammenheng med filmen for øvrig. Slikt sett var både Adams og Kamen i forkant av hva som var som sedvanlig, og de skapte faktisk en såkalt presendes for senere filmmusikk. Nokså raskt sett og hørt i kommende storfilmer som Armageddon med mange flere.

Allikevel ble Have You Ever Really Loved a Woman? Adams’ svanesang som både rocker og et stort navn, både i USA og her i Norge. Noe skyldes nok at hans kommende album 18 Til I Die ett år senere slett ikke var noe mesterverk. Og som på Into the Fire (1987), forsøkte Adams seg på nye toner langt fra den oppmuntrende og rett-på gitarrocken man forbant med Bryan Adams.

Have You Ever Really Loved a Woman? ble ikke Adams siste hit i Norge, men den ble hans siste store. Låten nådde aldri høyere enn en nummer 5 på VGs Topp 20, men den ble værende der i hele 23 uker.

Fra 1996 ble Adams først og fremst et albumnavn for norske lyttere og platekjøpere. Det samme gjaldt for USA, der Adams nok mistet det meste av kredibiliteten innen gitarene med nok en ballade på toppen listene. Men han forble stor store deler av Europa, hos britene og verden for øvrig ut tiåret.

Låter som When You’re Gone (1997), Cloud Number Nine (1998) og Here I Am (2002) ble alle betydelig hits og satte preg på lister verden over. Adams fokuserte samtidig på andre kunstneriske områder som foto, og fikk fra tusenårsskiftet en slags dobbeltkarriere med vel så utmerkelser for foto som musikk.

Låt- og albumkarrieren fra 2000 til 2010 var vel ikke noe å skryte over, og med sine sporadiske utgivelser ble Adams til tider sammenlignet med en heller sliten utgave av Rod Stewart ⟶ .

Men etter å ha levert den offisielle OL-låten, One World, One Flame, til Vancouver-OL i 2010, startet han å finne tilbake seg selv. Spesielt hjemme i Canada har de siste utgivelsen hans blitt god mottatt, og låter og album det siste tiåret har fortsatt å selge godt i store musikkland som Tyskland og Storbritannia.

Adams har også blitt kjent som sine noe kompromissløse holdning til presse og musikksider, og har blant annet fått slettet samtlige oppføringer på et av verdens største nettsteder AllMusic.

Han har også de senere årene tatt i bruk både YouTube og TikTok både godt på vondt, da flere av hans originale musikkvideoer har blitt erstattet av riktig så kreative – og populære – nyutgivelser.

Bryan Adams var – og er – en artist som var seg selv når han var selv nok. Gjennom fire tiår har hatt høstet alt fra nokså grusende kritikk til å gi oss noen av tidenes største låter. Og til tross for kanskje litt begrensede ferdigheter å nå gjennom skjerm og det visuelle, har han ennå i dag noen av tidenes mest sette og populære låter både på streaming- og videotjenestene.


BRYAN ADAMS (f. 1959)

Have You Ever Really Loved a Woman?
(Bryan Adams/Robert John «Mutt» Lange)
1995 A&M
Produsert av Robert John «Mutt» Lange og Bryan Adams
Utgitt senere på albumet 18 Til I Die